Jooga laagrite tavamenüü

Laagrite tavamenüü
Pööripäeva supp 10 portsjonit
Laagri hommikusöögiks koos banaani ja apelsiniga

Solistice soup, tõlgitud „ The Aquarian Teacher”, lk.259

3 liitrit vett
10-12 suurt kartulit,koorimata, puhastatud, tükeldatud suurelt, näiteks 4 lõigatud
6-8 sellerivart. tükeldatud
6 keskmist sibulat, tükeldatud
½ tassi oliivõliõli( 50-60ml) või 4 suurt supilusikat gheed
2 teelusikatäit kurkumi
2 teelusikatäit koriandripulbrit
2 teelusikatäit juustuköömne pulbrit
¼ teelusikatäit tšillipulbrit ( maitse järgi, võib ka vähem panna)
2 teelusikatäit peenestatud värsket ingverijuurt
4 teelusikatäit peenestatud küüslauku
Pane kartulid ja vesi (3 liitrit) potti, lisa 1 teelusikatäis meresoola, lase keema minna.
Pane ghee või õli pannile, lisa sinna maitseained, sibul ja seller, pruunista veidi ja lisa supile. Keeda kuni kõik on pehme. Enne serveerimist lisa peenestatud küüslauk. Serveeri koos banaani ja apelsiniga.

Kitšer
Mungoad riisi ja köögiviljadega 10 portsjonit

Laagri õhtusöökideks

Mung beans and Rice with vegetables

Tõlgitud: „ The Aquarian Teacher”, lk.258

Hea ja maitsev, kergesti seeduv, täielikult tasakaalustatud ja proteiinirikas toit, mis sobib igal aastaajal, eriti hea aga talvel.

3,5 liitrit vett
500 grammi mungube
500 grammi bašmati (jasmiini) riisi
1 teeklaasitäis peenekshakitud ingverijuurt
5 suur sibul, peeneks hakitud
12-16 küüslauguküünt, peeneks hakitud
10 teeklaasitäit klaasi hakitud köögivilju (sellerijuur, petersellijuur, baklazan, tšukini)
6 suurtsupilusikatäit gheed või 150g oliivõli
2 teelusikatäit kurkumi
¼ teelusikatäit tšillipipart ( ettevaatust, kui ei ole harjunud!)
1 teelusikatäit musta peenpipart
2 teelusikatäit koriandripulbrit
2teelusikatäit Garam Masala segu
2 teelusikatäit juustuköömne pulbrit (cumini)
1 teelusikatäit peenestatud kardemoni
Soovi korral võib lisada 2 sidrunit koos koorega

Leota oad ja riis 15 minutit, loputa. Pane vesi potti ja oad keema. Kui mungoad hakkavad veidi lõhkema, lisa riis ja porgandid, keeda vaiksel tulel edasi, sega vahetevahel. 10 minuti pärast lisa teised köögiviljad ja keeda vaiksel tulel edasi
Kuumuta ghee või õli pannil, lisa sibul, küüslauk ja ingver ning prae nad klaasjaks, siis lisa vürtsid ja veidi vett, lase podiseda 5 minutit ja lisa pannil olev riisile ja mungubadele ja jäta vaiksele tulele podisema, kuni kõik ilusti pehme.
Raputa peale maitserohelist (koriandrilehed, aedtill, peterselli ja sellerilehed, roheline sibul)
Soola ja sojakastet lisab igaüks oma soovi kohaselt.

Sobib serveerida keedetud porgandite, ja punase peediga, lehtsalatiga ja kuuma kastmega
(Solistic Hot Cauce). Soovi korral koos maitsestamata jogurtiga.

Kuum pööripäeva kaste
Solistic Hot Cause

Tõlgitud : „ Aquarian teacher”, lk.259

Igal aastal suvisel pööripäeval tulevad inimesed kõikjalt maailmast kokku, et puhastada oma hing, keha ja meel. Süüakse puhastavaid toitusid. Ja üks osa sellest puhastavast dieedist on spetsiaalne kuum kaste. Sobib hästi mungubade ja riisitoiduga (kitšeriga)

3 suurt sibulat, tükeldatud
¼ tassi punast tšillit, peenestatud
250 grammi Tamarind kontsentraati, seda võib asendada ebaküdooniate või sidrunitega
½ liitrit kuumavett
1 ½ tassi (250g) seesamiõli
1 teelusikatäis kurkumi
10 tervet väikest kuivatatud punast tšillit
½ liitrit õunaäädikat

Pane sibulad suurde segamiskaussi
Pusta sibulate peale peenestatud punased tšillid
Lahusta Tamarind kontsentraat kuumas vees
Lisa õli ja lahustatud Tamarind sibulatele
Puista kurkum segule
Lisa terved tšillid ja õunaäädikas segule
Sega hoolikalt läbi, pressi kokku, kata kinni ja jäta seisma vähemalt üheks ööpäevaks või ka kauemaks,et maitsed korralikult seguneks ja marineeruks.
Võib hoida külmkapis ja säilitada pikka aega, sest ajaga muutub ta järjest paremaks ja paremaks.
Nendest kogustest saab kokku 2 liitrit kuuma kastet
Jooga tee 1 portsjon
Yogi tea
Tõlgitud: Aquarian Teacher, lk.257
See on kõikide lemmik!
Jooga teel on hea mõju verele, käärsoolele, närvisüsteemile, skeletile.
Mõjub hästi, kui oled külmetunud, nohune ja füüsiliselt nõrk

315 ml vett
2 tükki värsket ingverijuurt
3 nelki
4 kardemonikupart
4 musta terapipart
½ pulka kaneelikoort
1 teepakike musta teed, või ¼ teelusikatäit must tee puru ( võib ära jätta)
125 ml piima
Mett maitseks
Aja vesi keema ja lisa kõik vürtsid, keeda tasasel tule 10-15 minutit, siis võta tulelt ära. (kui lisad musta tee ja lase tõmmata 1-2 minutit), lase tõmmata 15-30 minutit, siis lisa piim ja kuumuta keemiseni, võta kohe tulelt ära ja kurna ja serveeri kohe

Ingveri tee 1 portsjon
Ginger tea
Tõlgitud: „ The Aquarian teacher”, lk.257

• Annab sulle energiat
• Hea külmetuse, valusa kurgu ja nohu korral.
• Menstruaalkrampide leevendaja
• Merehaiguse korral

2,5-5 vm pikkune ingverijuure tükike, tükeldatud
350 ml vett
125 ml piima
Mett maitseks
Keeda inverijuurt 10-15 minutit, lisa piim ja kuumuta keemiseni, võta tulelt ära, kurna ja veidi jahtunud, lisa mesi