Õhu energia mõjuala (sügis) toidud

HINGAMISSÜSTEEMI TERVISE KORRASHOID
Siinused (põskkoopad)
Kui magades on sul suu lahti (ja norskad), on selle üheks põhjuseks ninasiinuste ummistus. Et neid puhastada, võta veidi vett peopessa ja tõmba ühte ninasõõrmeese, sülita suu kaudu välja, siis teine ninasõõre. Hea on kasutada meresoola – veelahust. Soovitav praktiseerida igal õhtul enne magamaminekut.
Kõrge palavik (üle 38,5)
Kindlasti peab kiiresti palavikku alandama. Toidusedelist jäta välja teraviljad ja piimatooted) ja vähemalt korra päevas joo terapiprast valmistatud teed
1 tassi vee kohta lisa 10-15 pipratera ja keeda vaiksel tulle 5 minutit. Lisa mett ja joo soojalt. Siis kata end soojalt ja puhka. Terapipra tee ajab higistama ja pärast puhkust tunned end juba paremini.
(üle)Väsimus ja udune meel.
Heaks abivahendiks on uduse meele pannkoogid
Väsimuse ja kurnatuse jooga
• Hingamisharjutused eluenergia suurendamiseks ning elektromagneetilise välja tihendamiseks
• Kriyad tasakaalustamiseks ( tšakrad, kümme keha, viis elementi, Vayud)
• Harjutused praanakeskuse avamiseks

Veritsev nina
Sagedasti veritseva Nina tervendamiseks kasutavad yogid kolme erinevat iidset tervendamismeetodit:
1. Joo adsidofiiluspiima või söö kodus valmistatud jogurtit
2. Sega 1 tilk eukalüptiõli 9 tilga oliivõliga ja määri sellega nina seespoolt (tõmba ninasõõrmesse)
3. Võta 5 tilka sandlipuuõli, 15 tilka mett ja peenestatud ingverit, sega ühtlaseks massiks ja määri nina seespoolt

Niiskuse (lima) vähendamine ühe nädala jooksul ( 7 päeva)
Et väljutada toksiinid ja vähendada niiskust kehas, kui oled külmetunud.
Elimineeri oma toidusedelist teraviljad ja piimatooted
Söö puuvilja ja aurutatud köögivilja ning tee värsket puuvilja mahla koos viljalihaga.
Lisa toidule värskelt jahvatatud musta pipart, et vähendada seedegaaside teket. Iga toidukorra vahe olgu vähemalt 4 tundi.
Jalgu masseeri oliivõliga.
Esimesel neljal päeval võid tunda end nõrgana, siis jõud taastub. Tee aktiivselt joogaharjutusi ja hoidu sel perioodil seksuaalelust.

ÕHU ELEMENDI TOIT
­ Valge toit
­ Kõik teravad juurviljad, sibulad, redised
NB!
Valge toit nagu lillkapsas, seller ja aed piimjuur on ka valged, aga kuuluvad maheda maitse tõttu maa elementi.

MAITSE
Õhu elemendi maitse on terav (ingl.k. hot)
Teravamaitselise toidu positiivsed mõjud sinu keha(de)le:
• Avab ja aitab seiskumise ja allakäigu (stagnatsioon) vastu
• Läbistab
• Eemaldab seiskunu
• Hea külmetuse vastu
• Kuum-soe tonifitseerib kopse
• Tugevdab neerude solaarenergiat
• Stimuleerib kogu keha süsteemide tsirkulatsioone üldiselt, mis alati külmaga väheneb

Kui kehal on külm ja külmus siseneb pooridesse – poorid sulguvad ning kapseldavad külma endasse. Külma pooridest välja saamiseks tuleb kehal need taasavada – higistamine (ingveritee), lihastöö (Kriya). Füüsiline külmus ja emotsionaalne külmus jäätavad energia kusepõie meridiaanides, siis hea Mokša – soojendada energeetilisi punkte, et energa „ ülesse sulaks“

Kui tuju on kurb: terav viib energia üles

Teravamaitselise toidu negatiivsed mõjud sinu keha(de)le:
Liiga palju teravat toitu:
• hajutab energia
• kuumendab organid üle, näiteks maksa ja sapipõie.

Meenutus: liiga palju maksa energiat, siis esinevad sinu kehas sellised sümptomid:
­ Lihased on kanged
­ Kergesti ärritu
­ Võivad areneda silmaprobleemid
­ Sapivaevused
­ Migreen
­ Maksapõletik
­ Võib viia kopsuprobleemideni: nagu kuiv köha.
­ Võib viia neeruprobleemideni
­ Inimene muutub hüperaktiivseks, ei suuda lõdvestuda – tulemuseks depressioon
­ Liigsed seksuaalsed ihad
­ Jämesoole probleemid: kõhukinnisus

NB!
Kui kopsud tekitavad liiga palju valget lima: vajad kuivatavat toitu: kohvi, must tee.

Kopsude kuivus: naha probleemid
Kopsude niisutamine: riis, valge redis, nuikapsas, kress, asparaagus ehk spargel

VALGE & TERAV
Maitsetaimed:
Enamik neist
Nelk
Ingver
Küüslauk
Curry
Cayenne pipar
JUURVILJAD:
Mädarõigas
redis (punane, valge, must)
Vesikastan
Lauk
Sibulad
kevadsibul
seened (head niiskuse vastu)
Bambusevõrsed
Hiina kapsas
Kress, asparaagus ehk spargel
Vürtsid
Pipar
Puuviljad:
Pirn
Teravili:
Kaer
Riis
Pähklid:
Kreeka pähkel
Joogid:
Piparmündi tee
salveitee
Jogitee

ÕHU TOIDUD TERMILISTE OMADUSE JÄRGI
Soojendav Neutraalne Värskendav Jahutav
ÕHK Teravili:
Kaer
Juurvili:
Kevadsibul
Mädarõigas
sibul, toores
Piimatooted:
Pehmed juustud (harzi juust)
Maitsetaimed/vürtsid:
Basiilik
Ristmadar
Kähar peakapsas
till
estragon
ingver
vürtsköömen
kardemon
koriander
sinepiseemned
leesputk
Loorberi leht
Majoraan
Masala
muskaatpähkel
nelk
Oregano
Rosmariin
Murulauk
Sinep
Aniis
Tüümian Teravili:
Riis
Juurvili:
redis, must talirõigas Juurvili:
kress
redis, punane
redisevõrsed
redis (valge)
Maitsetaimed:
Salvei
Joogid:
Piparmünt

Asafoetida (Hing): hea seedimisele ja vähendab gaase, aitab õlide ja rasvade omastamisel, vähendab vererõhku, ei kasutata lihatoidu retseptides, terav, kuumendav
Cayenne’i pipar: puhastab lümfisüsteemi, söögiisu tekitaja, parandab vereringet
Ingver: toidab närvisüsteemi, pakub energiat, hoiab selja ja seljaajuvedeliku terved, väsimuse, palaviku ja bronhiaalköha vastu, hea naistele, kuumendav. Joogide traditsioonides turgutab seljaajuvedelikku ja „viskab tuule selgroost välja“
Kardemon: seedimist soodustav, külmetuse puhul, suu värskendaja, jahutav
Koriander: seedimist soodustav, söögiisu äratav, jahutav, temas on kõik kolm doshat
Köömned: eemaldab gaasid, jahutav, temas on kõik kolm doshat. Rauaallikas
Küüslauk: looduslik antibiootikum, seedeabiline, seksuaalsüsteemi turgutaja, suurendab seemnerakkude hulka, hea meestele, kuumendav
Must pipar: kui värskelt jahvatatud puhastab verd, abistab toidu omastamisel, väldib gaase, teena artriidi ja astma vastu. Suures koguses paneb inimese higistama. Kui keeta pool tl terveid piprateri vees 5 min., siis saab tee, millega ravitakse artriiti ja astmat.
Muskaatpähkel: alandab vererõhku, impotentsuse ja varajase ejakulatsiooni vastu, hea meestele
Nelk: Abistab seedimist. Antiseptik. Hiina meditsiin kasutab jalaseene ravis.
Sibul: suurimad raviomadused, puhastab verd, vereloome, tasakaalustab veresuhkrut, ründab baktereid, seemnerakud, hea meestele

Yogitee: pehme stimuleerija, abistab närvisüsteemi korratuste puhul, puhastab maksa.
Tšilli: vitamiinid C, A. Tsirkulaar- ja seedesüsteemi jaoks. Kui liiga kõrvetav, kasuta jahutuseks piima vee asemel. Aitavad peatada hemorroide

Terav maitse:
• on kerge, kuum (soojendav) ja kuiv(atav).
• puhastab suuõõnt
• ergutab seedetegevust
• ärritab nina limaskesta ja silma pisaranäärmeid
• muudab tundemaailma selgeks
• aitab ravida haiguslikke seisundeid, mis kaasnevad soolestiku atooniaga (pingusetus, vähene sooleperistaltika), rasvumist, kõhu vesitõbe ja eemaldab liigse vedeliku organismist
• aitab väljutada higi rasval ja limal baseeruvaid ainevahetusjääke ja ka higi
• soodustab seedimist
• maitsestab toitu
• peatab sügelemis (putukahammustused, allergia)
• aitab imenduda vistrikke nahal, hea akne puhul
• hävitab sooleparasiite ja nugiusse
• omab antiseptilist toimet
• vähendab trombide ohtu, sest vedeldab verd, mis taastab vere liikuvuse
• puhastab soonkonda (veresooned, lümfisooned) organismis.
• toimib stimuleerivalt
• suurendab söögiisu ja higi eritumist
• omab röga ja lima väljutamist soodustavat mõju
• parandab vereringlust ja tavaliselt aktiveerib kõiki organismi funktsioone
• vähendab igasuguseid jääkainete ebaloomulike kuhjumisi kehasse.

Siiski:
• kui teda kasutada suurtes kogustes või eraldi teistest, siis omandab terav maitse meheliku jõu. Ja seda tulemuse tõttu, mis ilmneb peale läbiseedimist.
• terav maitse ja tema kuumust tekitavad omadused tekitavad roidumust, üleväsimust, apaatiat, hallutsinatsioone
• terav maitse võib esile kutsuda jõuetust, koordinatsioonihäireid, minestust, kõrvetab kurku ja tekitab janu.
Kuna terav maitse sisaldub tule ja õhu element võib see esile kutsuda kõrvetisi, värinaid jäsemetes ja isegi torkivat valu kogu kehas.
Terav maitse tuleneb eelkõige erinevatest eeterlikest õlidest. Ta on enim levinud, kui magus maitse, kuid ei kohta igal pool. Ikkagi on palju ravimtaimi, mis kuuluvad sellesse kategooriasse. Nad on väga kasulikud ja kasutatakse tihti lisanditena maitsestamisel. Terav maitse sisaldab endas ka vürtsikaid, sööbivaid ja pikantseid maitseid.
Tüüpiliste teravate taimede hulka kuuluvad:
• Basiilik
• Palderjan
• Nelk
• Sinep
• Heinputk
• Ingver
• Kamper
• Kardemon
• Koriander
• Kaneel
• punane pipar
• loorberi leht
• münt: roheline- ja piparmünt
• rosmariin
• mädarõigas
• liivatee
• must pipar
• küüslauk
• ravisalvei
• eukalüpt
• efedra.

Õhu elemendi toiduretseptid

Redise Raita
Maitsev ja värskendav
Valmistusaeg: 5 min
3-4 portsjonit

1 kimp punaseid või valgeid rediseid, riivitud (või rõigast)
1 lusikatäis kookost (toores kookospähkel või kookoshelbed)
1 tl pruuni suhkrut
1 tass kodus valmistatud jogurtit (võib asendada kodujuustuga
1 tl meresoola
1 tl koriandrilehti, peenestatud
Sega koostisained vahetult enne serveerimist. Serveerida näiteks kaeraklii või speltanisuhelbe pudruga

Nuikapsa või kähara peakapsa salat (asendus hiina kapsasaga)
Delikaatne, kerge ja eksootiline
Valmistusaeg: 5 min
6-8 portsjonit

¼ nuikapsast või käharat peakapsast hakitud
1 tl laimi mahla (või sidruni)
3 – 4 tl kreeka pähklit riivitult
1 teelusikatäis gheed
1 – 2 dessertlusikatäis pruuni suhkrut
½ – 1 teelusikatäis meresoola
1 tšillikaun, peenestatud
¼ tl kollaseid sinepiseemneid
1 dessertlusikatäis rohelist hakitud koriandrit garneeringuks

Kuumuta potis õli ja lisa sinepiseemned. Kui seemned hüppama hakkavad lisa tšillikauna tükid. Tõsta kõrvale. Kausis sega hakitud kapsas, suhkur, sool, laimimahl ja kreeka pähkli riivpulber.
Tõsta lusikaga õli segule. Sega jälle. Kaunista koriandriga.

BANANA-NUTMEG CREAM (OR ICECREAM)
Banaani- muskaatpähkli kreem

Muskaatpähkel on eraldi võetuna joovastava toimega. Kuivatatud muskaatpähkel võib põhjustada peapööritust, seetõttu teda suurtes kogustes mitte kasutada.
Värske muskaatpähkel koos banaaniga on toniseeriva toimega. Hea meestele, hoiab kaua noorena. See retsept sobib nii külma, sooja kui kuumana.
1 tass piima
3 keskmist banaani (hästi valmis)
1 muskaatpähkel, peenestatud
1 väske õun, kooritud ja tükeldatud
½ tassi vedelat mett
Peenesta muskaatpähkel ja siis kõik koostisained. Vala segu klaasidesse ja kasuta terviseks
Kuuma joogi tegemiseks kasuta kuuma piima
Jäätise tegemiseks pane külmikusse jäätisemasinasse või kui masinat ei ole, siis külmikus külmudes mitmel korral välja võtta ja mikserdada, siis edasi külmutada.

PANNKOOGID „UDUSE MEELE KLAARITAMISEKS”
Anti-smog pancakes
Tõlgitud: foods for healt anf healing, lk. 104
Kui sa tunned ennast (üle)väsinuna, oled saastunud õhust ja keskkonnast sisemiselt saastunud, siis need pannkoogikesed aitavad sul end taas udust ülesse leida.
Võta mõõtetassiks 300g tass
2 1/3 tassi garbanzojahu (kikerhernejahu)
1/3 teelusikatäit jahvatatud nelki
1/3 teelusikatäit jahvatatud kaneeli
1/3 teelusikatäit jahvatatud kardemoni
1/3 teelusikatäit purustatud musta pipart
2/3 teelusikatäit apteegitilli seemneid (fenkoli)
½ teelusikatäit köömneid
½ teelusikatäit piparmündi lehti
1/3 teelusikatäit peenestatud tšillipipart
½ teelusikatäit peenestatud meresoola
1/3 teelusikatäit musta soola
2/3 teelusikatäit petersellihelbeid (või petersellijuust või lehti)
2/3 teelusikatäit basiilikut
1/3 teelusikatäit kurkumit
2/3 teelusikatäit juustuköömne pulbrit
1/2 peenekshakitud sibulat
3 suurt küüslauguküünt, peenestatud
1/3 teelusikatäit peenestatud (riivitud) ingverijuurt
Veidi jalapenotšilli pulbrit
Vett niipalju, et saaks hapukoorepaksune taigen
Ollivõli või Gheed praadimiseks

Sega sibul, küüslauk ja jalapeno tšillipulber 1 tassi veega
Teised koostisained sega veega hapukoore taoliseks paksuks taignaks ja lisa siis jalapenosegu, sega kõik ühtlaseks massiks.Tõsta lusikaga pannile ja prae ghees nagu pannkooke
Sellest kogusest saab 25 – 30 väikest pannkoogikest

Tšillid ja juust

4 portsjonit
8 suurt tšillit,
¼ – ½ tassi toorjuustu
½ tassi sibulaid, hakitud
¼ tass oliive, purustatud
1/4 tassi seeni hakitud
8 tl hapukoort
1 tass basmati riisi
1 tsp vürtsköömnenipulbrit
Oliivõli
Loputa riis hästi. Pane 3 tassi veega keema, seejärel keeda tasasel tulel kuni on valmis.
Tõsta riis lusikaga kergelt õlitatud hautisevormi. Piserda oliivõli ja vürtsköömne pulbriga.
Kuumuta tšillisid kas gaasitule kohal või ahjus, et tšilli koored muutuksid pehmeks. Kui koored muutuvad pehmeks, keera tšillid külma märja rätiku sisse, niie et koored aurustuvad lahti. Kui võtad tšillid koorest välja, hoia neid keedetud riisi kohal, et maht riisi valguks.
Lõika tšillid pooleks, ja pane nad riisi peale. Täida tšillid hakitud sibula, oliivide ja seentega. Tõsta lusikaga juustu tšillide peale. Kõige peale lisa hapukoort. Küpseta 200 kraadises kuumuses, kuni juust sulab.

Ingveri tee
Annab energiat. Hea külmetuse, valusa kurgu, nohu ja menstruaalkrampide korral

1 dessertlusikatäis tükeldatud ingeverijuurt
350 ml vett
pool tassi (125 ml) piima
mett
Keeda ingverit 10 -15 minutit tasasel tulel. Lisa piim ja kuumuta keemiseni. Kurna ja serveeri. Lisa mett kui soovid.

Vürtsikad chapatid (lameleivad)
Kui Indias jääb keegi palavikku, siis tehakse talle paar chapatit. See paneb ta higistama ja palavik alaneb.
Kogus: 12 chapatit.
1 tass=250g
2 tassi (spelta)nisujahu
1 teelusikatäis musta pipart
½ tl kardemoni
½ tl kaneeli
1 tsp apteegitilli seemneid.

Pane jahu kaussi. Sega vürtsidega. Sega piisavalt vett hulka, et teha pehme tainas, mis ei jääks kausi külge kinni. Lisa jahu, kui vajalik. Sõtku tainast, kuni ta on sile, pehme ja elastne, aga mitte liialt kleepuv.
Kuumuta (paksupõhjaline) raudpann keskmisel tulel. Vormi taignast lauatennise palli suurused pätsikesed ja rullis nad lamedaks õhukeseks (0,3cm) pirukaks.
Esimest külge prae niikaua kui see on kergelt kooriku peale võtnud, mitte isegi pruun. Keera ümber ja küpseta ka teine pool samamoodi. Pööra küpsetist paar korda pannil ringi ja suru seda kergelt paberrätiga, nii et ta leheliseks läheks. Siis tee sama teise küljega. Kui õigesti teha on mõlemal pool ainult vähesed pruunid täpid.
Kui chapati saab liiga ruttu pruuniks, on pliidi kuumus liiga suur.
Kui mõlemad küljed on valmis, määri ühele küljele gheed ja pane chapati kuhja. Pealmine chapati jääb siis võiga määrima teise alumist osa.
GOLDEN FIG-NUT CHUTNEY
See hästi tasakaalustatud puuviljakaste on väga hea meestele kui naistele, sobib serveerida lisandina baklažani ja tšukini pakkoratega koos hästi valminud banaanidega või kaerahelveste – kaeraklii pudruga või speltanisuhelbe – nisuklii pudruga

100g kooritud mandlit (eelnevalt leotatud, enne koorimist korraks keevasse vette, siis tuleb koor hästi lahti)
100g kreekapähkleid (või soolata tooreid pistaatsiapähkleid)
50 viigimarja (eelnevalt leotatud ja nõrutatud)
3-4 dessertlusikatäit värsket ingverit
Vett (keedetud) niipalju, et tuleks paksemapoolne püree
Sellest kogusest saab 4 tassi kastet, mida hoida jahedas ja tarvitada ära nädala jooksul
Valmistamine:
Pane blenderisse veidi vett ja lisa järjest kõik koostisained ning siis vett niipalju, et saaks paksemapoolne kaste.

Täidetud rohelised paprikad
Kümnele sööjale
10 ühe suurust rohelist paprikat
5 supilusikat gheed või oliivõli
1 teelusikatäis igat maitseainet (maitseainete loend on allpool)
2-3 sibulat
2 supilusikat peenestatud ingverit
Soovikorral pehmet juustu pealeriputamiseks
1 sidrun
2 pakki šampinjone( kui on)
Veidi soola
Iga sööja kohta 1-2 paprikat. Pese, lõigata ots ära ja võta seemned välja
Täidiseks:
Keeda bašmati riis nõrgalt soolases vees peaaegu pehmeks. (kogus sõltub paprikate kogusest ja suurusest), 10 keskmise suurusega paprika kohta võta 300g kuiva riisi.
Kuumuta pannil 5 supilusikatäit gheed või samapalju oliivõli, pane maitseained pannile (sinepi ja koriandriseemned, apteegitilliseemned, aniisiseemned, kurkum, vürtsköömned, majoraan: kõike 1 teelusikatäis)), kui maitseained on läbi kuumenenud (seemned hakkavad hüppama), lisa tükeldatud sibulad, tükeldatud ingverijuur, sidrun koos koorega ja seened (kui on), kuumuta 5-10 minutit. Siis sega pehmeks keedetud riisiga.
Täida paprikakaunad riisitäidisega, aseta keedupotti vähese veega ja lase keema ja auruta kuni paprikakaun on veel poolpehme. Serveeri soojalt. Kui kasutad eelvalmistatud toitu,siis 250 kraadi praeahju küpsema umbes 20 – 30 minutiks. Soovi korral kata juustuviiludega ja kuumuta veel, kuni juust on sulanud.
Serveerida Hot Sousiga või Golden Fig-Nut Chutneiga.

Marineeritud tšillid
Marinaad: ( kogus 1 kg tšillide marineerimiseks)
1 liiter vett keema ajada ja lisada
0,5 kg pruuni suhkrut
100 ml õunaäädikat
10 ml kanget söögiäädikat (kui soovid kauem säilitad)
1 supilusikatäis meresoola
Pese 0,5 kg tšillikaunu (sabad jäta külge) ja pane valmis keedetud kuuma marinaadi sisse potti, kuumuta keemiseni. Tõsta väikestesse purkidesse, .

Marineeritud väikesed pipra – tšilli kurgikesed
Marinaad: (kogus 10 kg kurkide kohta)
3 liitrit vett keema ajada ja lisada:
1 kg pruuni suhkrut
5 supilusikatäit meresoola
50 ml kanget söögiäädikat
200 ml õunaäädikat
2 supilusikatäit terapipart
Tilliseemneid
Mädarõikajuurt
Loorberilehte
Keeda marinaadi mõni minut
Küüslauguküüned 10-20 tk ja sibularõngad (10 väiksemat sibulat) lisada marinaadile, kui juba on keemas, kuumutada vaid 1 minut
Tšillikaunu
Puhasta ja pese kurgid hoolikalt ning paki tihedalt purkidesse.Hea kui purgid oleksid ühesuurused!. Igasse purki pane 0,5 liitri kohta 1 tšillikaun. (või 0,5 kauna kui ei soovi väga teravat maitset), vala marinaad kurkidele peale. Kuumuta purke veevannil 5 minutit, mitte keema lasta !!! , võta pott tulelt ja lase purkidel kuumas vees seista 5 minutit. Tõsta kuumad purgid veest välja ja kaaneta kiiresti!

Kuum pööripäeva kaste Hot Sous
Solistic Hot Cause
Tõlgitud : „ Aquarian teacher”, lk.259

6 -7 kg pestud ja kooritud sibulat, jämedalt kuubikuteks tükeldatud
1 liiter ringideks peenestatud tšillikaunu (koos seemnetega, sabad ära võtta)
500 grammi Tamarind kontsentraati
1,5 liitrit kuuma vett
500 ml seesamiõli
10 teelusikatäit kurkumi
30 tervet väikest (võib kuivatatud) punast tšillit
1,5 liitrit õunaäädikat

Pane suurteks kuubikuteks tükeldatud sibulad suurde segamiskaussi
Puista sibulate peale peenestatud tšillid
Lahusta Tamarind kontsentraat kuumas vees
Lisa õli ja lahustatud Tamarind sibulatele
Puista kurkum segule
Lisa terved tšillid ja õunaäädikas segule
Sega hoolikalt läbi, pressi kokku ja jäta tunniks vajutuse alla seisma. Siis paki väikestesse purkidesse ja karpidesse.Võib hoida külmkapis ja säilitada pikka aega, sest ajaga muutub ta järjest paremaks ja paremaks.