Piparkoogid

Piparkoogitaigen

koostisained
siirup:
2 kg pruuni suhkrut
1 liiter vett
8 tk kaneelikoort
1 spl nelgiteri
3 muskaatpähklit purustatud
1 spl teravürtse
1 spl kardemonikupraid
3 spl tükeldatud ingverijuurt
taigen:
jahu 2,3-3 kg ( täisteranisujahu; maisijahu; kikerhernejahu;sojajahu, jne. mis jahu sa armastad)
koort (0,5 lliitrit 20% hapukoort; 0,5 liitrit 35% vahukoort)
800 g gheed
6-8 muna
6-7 tl soodat
6-7 tl küpsetuspulbrit
8 tl jahvatatud kaneeli
3-4 apelsini koort riivida
5 tl jahvatatud nelki
5 tl jahvatatud muskaati
5 tl jahvatatud kardemoni
8 tl jahvatatud ingverit
5 tl jahvatatud vürtsi
1 tl jahvatatud musta pipart
1-2 tl peenestatud meresoola
glasuur:
150g kakaopulbrit
150g gheed
150g fariinsuhkrut
tuhksuhkrut
150-200ml vett
võib lisada peenestatud mandlilaaste, kookoshelbeid,

valmistamine:
siirupi keetmine:
pane vähemalt 0,5 kg pruuni suhkrut täiesti kuiva paksupõhjalise poti põhja ning karamellista keskmisel tulel
lisa ettevaatlikult veidi vett, et karamell sulaks, lisa kogu vesi ja ning suhkur, kõik teralised maitseaineid ning lase tasasel tulel keeda 1 tund.
kui siirup on keenud, võta tulelt ning kurna maitseained välja. Säilib jahedas mitu nädalat.
taigna valmistamine:
pane siirup suurde potti ja eelsoojenda (elektripliit 3 asendis)
lisa kõik peenestatud maitseained ja sool soojendatud (40-50 kraadi) siirupisse, sega.
lisa sulatatud ghee, sega
lisa riivitud apelsinikoor, sega ja võta tulelt, lase veidi jahtuda, et oleks käesoe
lisa koor (ise vali kas hapu või rõõsk) ja klopi segamini
lisa kiiresti segades eelnevalt lahtiklopitud munad
lisa 1/3 osa jahust, sega
sega sooda ja küpsetuspulber ülejäänud jahuga ning sega järk-järgult jahu lisades taignasse, kuni taigen enam kätele ei kleepu ning laseb end hästi rullida.
Paki taigen portsjonitena küpsetuspaberisse ning tõsta jahedasse. Säilib mitu nädalat. Seistes muutub järjest paremaks.
Glasuuri valmistamine:
sulata paksupõhjalises potis ghee, lisa suhkur, vesi ja kakaopulber, kuumuta kuid ära keema lase. Kasuta kohe soojalt glasuurimiseks
Piarkookide küpsetamine:
1. rulli toasoe taigen jahuga ülepuistatud laual õhukeseks, lõika vormidega piparkoogid ja küpseta küpsetuspaberiga pannil 5-10 minutit (soojust ahjus 200 kraadi)
2. rulli taignast vorstike ja lõika sektoriteks. veereta kuulikesed ja vajuta präänikuteks. võid neid veeretada kookoshelvestes, linaseemnetes, seesamiseemnetes, vm, sulle meelepärases segus ning küpseta küpsetuspaberiga pannil 5-10 minutit

Glasuurimine:
jahtunud piparkookidele panna peale eelnevalt valmistatud suhkruglasuur või kakaoglasuur või riputada tuhksuhkruga või määrida munavalgega