Kitšheree, joogide lemmikumaist lemmikum toit

Kitšer
Mungoad riisi ja köögiviljadega 4 portsjonit

Mung beans and Rice with vegetables

Hea ja maitsev, kergesti seeduv, täielikult tasakaalustatud ja proteiinirikas toit, mis sobib igal aastaajal, eriti hea aga talvel.

1,25 liitrit vett
½ klaasi mungube (jahutavad neere)
½ klaasi bašmati (jasmiini) riisi
¼ klaasi peenekshakitud ingverijuurt (neerutoonik)
1 suur sibul, peeneks hakitud
3-4 küüslauguküünt, peeneks hakitud
3 klaasi hakitud köögivilju (seller, petersell, baklazan, tšukini, porgand,…)
2 supilusikatäit gheed või oliivõli
¾ teelusikatäit kurkumi (hea liigestele ja sidemetele)
¼ teelusikatäit tšillipipart ( ettevaatust, kui ei ole harjunud!)
¼ teelusikatäit musta peenpipart
½ teelusikatäit koriandripulbrit (tasakaalustab viis elementi)
½ teelusikatäit Garam Masala segu
½ teelusikatäit juustuköömne pulbrit (cumini)
¼ teelusikatäit peenestatud kardemoni ( neerutoonik)
Soovi korral võib lisada ½ sidrunit koos koorega

Leota oad ja riis 15 minutit, loputa. Pane vesi potti ja oad keema. Kui mungoad hakkavad veidi lõhkema, lisa riis ja porgandid, keeda vaiksel tulel edasi, sega vahetevahel. 10 minuti pärast lisa teised köögiviljad ja keeda vaiksel tulel edasi
Kuumuta ghee või õli pannil, lisa sibul, küüslauk ja ingver ning prae nad klaasjaks, siis lisa vürtsid ja veidi vett, lase podiseda 5 minutit ja lisa pannil olev riisile ja mungubadele ja jäta vaiksele tulele podisema, kuni kõik ilusti pehme.
Raputa peale maitserohelist
Soola ja sojakastet lisab igaüks oma soovi kohaselt.

Sobib serveerida keedetud porgandite, ja punase peediga, lehtsalatiga ja kuuma kastmega
(Solistic Hot Cauce). Soovi korral koos maitsestamata jogurtiga.