Hummus

Hummus
umbes 600 grammi
Koostisained:
• 250 g kikerherneid (garbanzo)
• tahhiini pasta (100g jahvatatud kergelt rösitud seesamiseemned, 3 spl seesami või oliivõli ja vett vajaduse järgi, blenderdatud paksuks massiks)
• küüslauk 3-6 küünt
• soola 1,5 spl
• värsket sidrunimahla 3-6 spl
• tšilli (roheline või marineeritud) 1 tl
• juustuköömne pulber 2 tl
• roheline petersell, till, värske kurk, hiinakkapsas,…. edasi oma fantaasia

Kikerherneste ettevalmistamine:
Kikerherneid leota enne valmistamist 1 ööpäev ja enne keema panekut pese sõelal ohtra külma veega.
1,5 liitrit vett potti, lisa 1 spl soola ja eelnevalt leotatud kikerherned, keeda umbes1,5 tundi. Keema minnes riisu vaht, edasi keeda vaiksel tulel, kaane all, kuid kaas veidi avatud. Kikerherned on pehmed, kui lusikaga vajutades ilusti pudruks lähevad.
Kurna ülejäänud vesi ära
(Tõsta 2 supilusikatäit keedetud kikerherneid eraldi kaussi, et hiljem garneeringuks kasutada)
Hummuse valmistamine:
• Pane veidi vett blenderisse
• Valmis keedetud kikerherned pane blenderisse ja blenderda
• Lisa vett vajaduse järgi
• Lisa kergelt röstitud küüslauk ( vähem-rohkem, soovi järgi)
• Lisa värskelt pigistatud ühe sidruni mahl, juustuköömne pulber, sool, tšilli ja blenderda pasteeditaoliseks massiks
• Lisa tahhiini* ja blenderda veel, vajadusel lisa vett
Serveerimiseks valmista garneering tervetest kikerhernestest, maitserohelisest.
Serveeri soojalt või külmalt. Sobiv serveerida koos küpsetisega (cappatid, udumeele pannkoogid, sepik, leib…, ka toorsalatid, aurutatud köögiviljad,…)
Hummus säilib külmkapis 2-3 päeva. Võib sügavkülmutada.
Parim siiski värskena.