Eeter elemendi mõjuala(kevad) toitumine

EETERELEMENDI TOIDUAINED
Inimese jaoks määrab eeter element toidu kvaliteedi ja koguse. Eeter (sapipõis/maks) sümboliseerib inimest toitvat taimeriiki. Maa elemendi tasakaalustamiseks peame saama taimeriigist õige toidu. Pärast sööki imendub lagundatud toit ehk eeter läbi soolestiku seinte vereringesse, tõstes veres glükoositaset. Glükoos, mida kohe ära ei tarvitata, muudetakse glükogeeniks, mida talletatakse maksas ja lihastes. See tagab vere glükoosi taseme langemise normaalseni. Iga raku lõppeesmärk on muuta toitained energiaks. Viie elemendi lõppeesmärk on luua tasakaalustatud tuli, mis jätkaks elu säilitamist võimalikult soodsates tingimustes.
Eeter elemendi värvi ja maitseomadused on roheline ja hapu:
Roheline ja hapu taasvarustavad rikkalikult vedelikke ja vähendavad kuumust.
EETRI ELEMENT KONTROLLIB TULD.

Toit eeterelemendile
Maksa jaoks
Nisu ja spelta värskendavad ja ergutavad (tugevdavad) maksa, võimaldavad praanal end sisse seada, harmoniseerivad maksa, sapipõit ja südant.
Joo nistuteed, et lõdvestada südant. Maksa ülesanne on toita südant niiskusega. Kui maks kuumeneb, siis ei suuda ta täita oma ülesannet ja tagajärg on rahutus. Parim on juua seda teed enne magamaheitmist.
Retsept: Keeda peotäis nisuteri, 20 min, 1/2 liitris vees
Teekatel peab olema emaileeritud, sest metall hävitab energia.

Roheliste köögiviljade juurde söö nisu või speltat. Enamikul köögiviljadest on mahe maitse ja seetõttu kuuluvad nad maa elemendile. Rohelised köögiviljad on segu maast ja eetrist.
Idud: kuuluvad elemendi alla vastavalt oma maitsele, kuid tänu oma kiirele kasvamisele, mis on omane eetrielemendile, on ka idud eeterelemendi kandjaks. Nad kosutavad maksa ja sapipõit.
Toored puuviljad on ka enamuses rohelised ja hapud. Küpsed rohelised puu – ja köögiviljad käivad elemendi alla vastavalt oma maitsele. Kuid värv näitab, et nad kannavad endas ka eetri elementi.
Peaaegu kõigil rohelistel toitudel on kosutav energia, mis on eriti hea eeterorganitele, mis pidevalt kannatavad vedelikupuuduse ja ülekuumenemise käes.
Teravili: Pehme toit nagu spelta ja nisu kuuluvad eeterelemendi alla oma otsese mõju poolest maksale ja sapipõiele
Jogurt Kui jogurt ise kipub ummistama seede ja väljutuskanaleid, siis jogurt lassi vormis on seedimise abistaja ja värskendaja. Juua, kas enne või pärast lõunasööki. Ajurveeda soovitab jogurtit lassi vormis. Võib valmistada ka ise värsket jogurtit. Jogurt on ainuke fermenteeritud toiduaine, mis on Ajurveedas sattvalikuks loetud.

ROHELINE ja HAPU
ÜRDID:
petersell
loorberilehed
JUURVILJAD:
Võrsed
Spinat
Kevadsibul
Tsukiini
Seened
Kurk
Salatisigur
Hapukapsas
Tomat (ehitab kehavedelikke, jahutab)

PIIMATOOTED:
Jogurt
Hapupiima paks
Keefir VÜRTSID
Lagrits (lõdvestuseks)
safran (kõhunääre)
PUUVILI
Sidrun
Õun
Kirss
Ananass
Ploomipüree
Kiivi
Kõik marjad
Rabarber
Vereapelsin

VILI:
Rukis ja spelta
Kaerahelbed (kõrvaldab seiskunud praana)
JOOGID:
kirsimahl (soe)
Kibuvitsamarja tee
Piparmündi tee (kõrvaldab seiskunud praana)
Toidutõhustajad:
­ Chlorella
­ Spirulina

Hapu-värskendava toidu põhiline omadus: säilitab kehavedelikke ja tugevdab nende olemust
Speltanisu ja nisu on värskendavad, teised harmoniseerivad keha ja varustavad energiaga
SOE NEUTRAALNE VÄRSKENDAV KÜLM
eeter teravili:
Grünkern
puuvili:
granaatõun
ploom
maitsetaimed/vürtsid:
äädikas
petersell
Joogid:
Kirsimahl
Teravili:
kuskus
spelta
puuvili:
mustsõstar
vaarikas
mitmesugune:
pärm
joogid:
kibuvitsatee Teravili:
nisu
aedviljad:
hapukapsas
soja võrsed
puuvili:
õun, mahl
maasikas
mustikas
punane sõstar
kirss
apelsin
jõhvikas
karusmari
piimatooted:
hapupiim
sulajuust
keefir
hapukoor
joogid:
kibuvitsatee
melissitee(rahustav) Teravili:
nisuklii
nisu idud
köögivili/salat:
mungoa võrsed
tomat
Puuvili:
ananass
kiivi
rabarber
sidrun
piimatooted:
jogurt
lassi
SALAT
Couscous (kuskus) salat
6 portsjonit

3 spl Gheed
2 tl Pitta Churna segu*
1 1/2 tassi couscousi
3 tassi vett
1 tl soola
1/3 tassi oliivõli
1 keskmise suurusega roheline kurk, kooritud kuubikuteks tükeldatud, seemned eemaldatud
1 redis kooritud ja kuubikuteks tükeldatud
2 tükki maisitõlviku südamikust, aurutatud, tuumad eemaldatud.
1 magus õun, kooritud, südamik välja võetud, kuubikuteks tükeldatud
1 tass peenestatud värsket peterselli
1/2 tassi peenestatud värsket basiilikut
1 spl peenestatud piparmünti
2 spl sidrunimahla
Musta pipart

Sega Pitta Churna vürtisegu: 2 osa koriandrit, 2 osa kurkumi, 1 osa ingveripulbrit, 4 osa apteegitilli, 1 osa kaneeli
Prae Pitta Churna segu ghees 30 sek. Lisa couscous ja rösti 3 min, sega. Lisa vett ja soola, et keema ajada. Peale keemist kata kaanega ja lülita pliit välja. Lase olla 15 min.
Pane couscous suurde kaussi, lisa oliivõli ja aja mass kohevile iga 10 min. tagant kuni see maha jahtub, et vältida kokku kleepumist. Lisa ülejäänud ained ja sega hästi

TAHKE SÖÖK
Kitsher ehk mungoa dhal ja riis koos köögiviljadega
Täielikult tasakaalustatud proteiinirikas toit, kerge seedida. Sobib igal aastaajal, eriti talvel.
4 portsjonit
Valmistusaeg 1-1,5 tundi.

4 – ½ klaasi (1,25 l) vett
½ klaasi (250 ml) mungube
½ (250 ml) basmati riisi
¼ (125 ml) ingverijuurt (peeneks hakitud)
1 sibul, hakitud
3 küünt küüslauku (peeneks hakitud)
3 tassi hakitud juurvilju (porgandeid ja peeti võib keeta ka eraldi)
2 supilusikatäit (40 ml) gheed või taimeõli
¾ teelusikatäit kurkummi
¼ teelusikatäit purustatud punast tšillipipart
¼ teelusikatäit musta pipart
½ teelusikatäit koriandrit
½ teelusikatäit garam masalat
½ teelusikatäit vürtsköömeni
¼ teelusikatäit kardemoni seemneid ( 2 kupart)

Leota mungoad ja riis 15 min. Pane mungoad potti ja keeda kuni need hakkavad lõhkema. Lisa riis ja keeda teine 15 min, vahetevahel liigutades. Siis lisa juurviljad. (kui tahad, võid panna riisi ja aedviljad korraga). Keemise edenedes segu pakseneb.
Kuumuta õli pannil. Lisa sibul, ingver, küüslauk ja prae nad klaasjaks. Lisa vürtsid ja keeda veel 5 min, pidevalt segades. Lisa veidi vett kui vaja. Lisa see kõik riisile ja mungubadele. Lõplik paksus meenutab paksu suppi.
Lisa soola ja sojakastet maitseks. Serveeri tšillikastmega või jogurtiga.

MAGUSTOIT

MAGUS LASSI (häälda LAH-see)
Kui jogurt ise kipub ummistama seede ja väljutuskanaleid, siis jogurt lassi vormis on seedimise abistaja ja värskendaja. Juua, kas enne või pärast lõunasööki. Ajurveeda soovitab jogurtit lassi vormis
4 portsjonit

¼ tl kardemoni
3 spl kuuma vett (sega neid kahte 10 sek)
2 tassi maitsestamata jogurtit
2 tassi külma vett
2 spl pruuni suhkrut
Segage ühtlaseks
Lisage tilk roosivett

JOOK
MÜRKE EEMALDAV TEE
Keeda hommikul 2,26 l vett hommikul
Lisa 1/4 t. vürtsköömenit
1/2 t. koriandrit
1/2 t. apteegitilli …
…vette ja lase haududa 10 min kaane all
Kurna vürtsid välja ja pane termosesse
Võtta päeva jooksul lonkse
Tee igal hommikul uus tee

PROOVI KODUS: Mürke-eemaldav vürtsisegu
1 osa kurkummi
2 osa vürtsköömenit
3 osa koriandrit
4 osa apteegitilli
Sega need vürtsid omavahel ja pane suletud nõusse. Toitu valmistades, pane natuke gheed pannile ja aja keskmiselt kuumaks. Lisa 1 tl vürtsisegu toiduportsjoni kohta Prae vürtse kuni aroom eraldub (olge ettevatliku, et ei kõrvetaks põhja). Lisa aurutatud köögiviljad, sega kergelt ja prae koos 1 min. Lisa soola ja musta pipart maitseks. Võid ka praadida vürtsisegu ghees ja tilgutada köögiviljadele ja teraviljadele.