Vee elemendi mõjuajal (talv) toitumise alused

VEE-ELEMENDI TOIT
Iga toit, mis on värvilt must ja maitselt soolane on hea neerudele
­ Baklazaan
­ Seesami seemned
­ Harilik aeduba
­ Must leib
­ Iga musta värvi toiduaine
­ Lagrits
­ Soolane on parim neerudele.
­ Kui mittesoolane, siis hea põrnale ja kopsudele ja kurgule.
­ Sojakaste
­ Tamarind
­ Merekasvud, vetikad

­ Põrn kontrollib neere. Kopsud toidavad neere

Inimesed, kel on madal neeruenergia ja ikkagi keelduvad neist toiduainetest kogevad vastupanu energiat. Sest isegi kui keha on harmooniast ja tasakaalust väljas, on sinu sees aspekte mis soovivad seda nii jättagi. Seda kustutakse teiseseks kasuks.
• Nagu uus juht tuleb sisse, tahab asju muuta ja kohtab suurt vastuseisu.

Meie ajastul inimesed kurnavad neerupealseid, pumpavad endasse kohvi, kasutame ka sööki kiireks energiapumpamiseks, mis ei ole kehale hea. Seetõttu pole joogatraditsioonis selliseid stimulante.

LOODSULIKULT SOOLASE TOIDUAINED:
­ oliivid
­ Umiboshi ploomid
­ merevetikad

NEERUTOONIK:
­ kardemon – parim, kui inimesel on “külmad” neerud
­ ingver

Neerude puhastamiseks, joo 2 korda päevas1 tass piima 4 tassi veega ja tilga mega. Parim aega puhastada neere on täiskuu. 28 päevane kitsheri dieet on hea ja jogurti curry.

PÕIE TOIT

• Kurk, kurgimahl
• Jõhvikamahl, jõhvikad
• Melonimahl põletike puhul
• Mädarõigas

ET PUHASTADA URINAARTRAKTI:

joo mikstuuri 2 osast spinati ja 1 osast porgandimahlast.
Joo vähemalt 1,1 l päevas.
Urineerimise suurendamiseks proovi greibi või ananassi mahla

Soolane maitse:
­ Kõhtu lahtistav
­ Kaotab lima
­ imab
3. Soolane
• Soolane maitse soodustab ja ergutab seedetegevust, mõjub niisutavalt.
• Soolane on terav, sööbiv, voolav ja mõjub nõrgestavalt.
• Soolane maitse võtab maha kammitsetuse, spasmid, pehmendab erinevaid ladestusi organismis ja neutraliseerib kõik teised maitsed.
• Soolane soodustab süljeeritust, puhastab soonkonda, pehmendab organite tööd kehas. Soolame maitsestab toitu.
• Soolane on raskekujuline, voolav ja kuum.
Siiski, pikaaegsel ja ülemäärasel soolase tarvitamisel tekitab soolane maitse:
• vere hangumise, janu, minestusele lähedase loiduse, kõrvetusaistinguid, lihaste rebendeid ja kulumist
• suurendab infektsiooniliste nahahaiguste teket
• soodustab kasvajate esiletulekut, hammaste väljalangemist
• vähendab mehelikku seksuaalenergiat
• raskendab tundeorganite funktsioneerimist (seepärast vaimse puhastumise perioodil ja paastu ajal vältida)
• tingib kortsude tekkimist, juuste väljalangemist ja halliks muutumist
• Soolane maitse soodustab haiguste teket, millega kaasnevad verejooksud või ülihappesus. Samuti võivad tekkida nahahaigused, podagra jt. haigused.
• Liigne sool kuivatab keha, muutud kangeks ja kohmakaks (ka vaimselt), soodustades sisemise „tuule“ tekkimist

Kui on vaja pehmendada ja niisutada keha: magus maitse.
Kuivus oma mõjuga maksale ja sapipõiele viib sisemise pingeni ja emotsionaalse tasakaalutuseni. Magus lõdvestab. Seetõttu mõni viibib pidevalt magusa ja soolase vahelduva söömise juures. Komm hommikul ja kartulkrõpsud õhtul. Läbi neerude, loovad maks ja sapipõis kuumust südamesse. Läätsed on neutraalsed ja värskendavad.
Mungoad on külma energiaga.

Soolane ja soe toit tugevdab neeru praanat.
Soolane ja külm väldib neere kuumust ja seetõttu südame kuumenemist.
Väikestes kogustes soodustab soolane maitse seedimist ja suurendab isu. Mõõdukates doosides mõjub, kui lõdvestav või nõrgestav. Suurtes doosides, aga kui okserefleksi esilekutsuja. Ta mõjub keha kudedele pehmendavalt, soodustades nende kasvu. Omab pehmelt rahustavat efekti ja soodustab vee sidumist.
Soolane ei ole taimne, vaid mineraalne maitse, sest põhimaitsena esineb teda taimedes väga harva. Tüüpiliseks soolaineks peetakse inglise soola, kivisoola, karageni, meresoola, merikasve ja viigipuud.
MUST ja SOOLANE
KÖÖGIVILI:
merevetikad
Black Fungus (Käsn, seen)
mustad oliivid
oad (mustad oad)
aedoad
maguskartul (hea vedelike ehitamiseks)
jamsi juur
tsukiini, baklazaan
lootuse juur ja seemned
VÜRTSID:
sool
sojakaste
PUUVILJAD
vaarikad
mustad datlid
melon
TERAVILI:
kaer (kui inimene on külm)
nisu (kui inimene on kuum)
PÄHKLID:
pistaatsia
kreeka pähklid
KAUNVILJAD:
läätsed
herned
mungoad
JOOGID:
mineraalvesi
külm vesi

SOE NEUTRAALNE VÄRSKENDAV KÜLM
VESI Piimatooted:
Parmesaani juust Kaunviljad:
Aduki oad
Herned
Läätsed
Harilik aeduba
Must uba
Sojaoad
Muu:
Miso Kaunviljad:
Herned
Mungoad
Muu:
Oliivid
Umeboshi ploom Merikasvud (vetikad)
Hijiki, Kombu Nori, Wakame
Vürtsid:
sool
sojakaste
Muu:
Agar-Agar
Joogid:
mineraalvesi
külm vesi

Baklazaan (eggplant, aubergine): energetiseerib kogu süsteemi, aluseline, ebaregulaarse menstruatsiooni puhul söö friteeritud baklazaani, vähendab kolesterooli, hea naistele
Kreeka pähklid – hea ajule, vähendab rabanduse riski
Melon: puhastab maksa ja sooli, annab energiat, vabastab gaasidest (kui kasutada koos musta pipraga), puhastab ka hinge
Kaunviljad: kombineerituna teraviljadega (nisu, mais, riis) loovad kergesti seeduva täiusliku proteiini, taimetoidudieedi aluse. Kuivatatud oad ja herned ehitavad üles vere hemoglobiini. Võrsed, idud eriti läätsi ja mungube võib keeta või süüa toorelt salatites. Mungoad on kõige paremini seeduvad, toitvamad ja tervislikumad. Hea toit neile, kes tegelevad vaimsete praktikatega. Eelnevalt leotada ja hästi keeta. Mustad oad on head suguorganitele ja suurendavad naise tundlikkust.
Pistaatsiapähklid: tervis ja elujõud, head meestele
Riis (basmati): vitamiin B, jood, kõrge väärtusega proteiin, kergesti omastatav, turgutab neere nii, et mürgid saab eemaldatud ja urineerimine rohkeneb.
Soja: vähki ja suhkruhaigust ennetav, osteoporoos, kõrge vererõhk, neerud, proteiinirikas
Seesamiseemned: vitamiinid E, B (eriti B12), kaltsium, hea luudele ja hammastele, põie- ja menstruaalprobleemid, noorendavad mentaalset ja vaimset võimekust ja ergutavad/suurendavad ajuripatsi, käbinäärme ja seksuaalnäärmete sekreete. Hea aju- ja närvikudele. Raske omandada, praadimisel kaotab 60% oma väärtusest.

Retseptid

Kodus valmistatud jogurt
1,1 l piima
1-3 spl jogurtit
Pane piim kastepannile. Kuumuta aeglaselt ja väldi kõrvetamist. Vahetult enne keemahakkamist võta tulelt ja jahuta leiguseni. Sel ajal sega teda aeg ajalt. Siis lisa 2-3 spl juba valmis jogurtit „starteriks“ ja sega õrnalt ja põhjalikult.. Võid jätta piima kastmepannile, aetuna või võid kallata steriliseeritud kaanetatud purki. Mässi tihedalt käterätikusse kuumuse hoidmiseks ja pane sooja pimedasse kohta , kus sama temperatuuri saab säilitada 6-7 tundi. Gaasiahi valvetulega on ka hea. Suletud ja kaetud pappkarp on ka väga hea. Ära vaata vahepeal. Temperatuur ei tohi liiga kuum ega külm, muidu jogurt ei moodustu. Peale 6-7 tundi võid jogurti tema pelgupaigast välja tuua. Et kasvatada tugevamat jogurtikultuuri (et jogurtis oleks rohkem atsidofiil bakterit), luba tal olla ruumi temperatuuril 3 tunnist kuni kolme päevani.

Jogurti curry
4 portsjonit
Rahustab ja tugevdab närvisüsteemi. Stimuleerib neere eemaldama jääke

1 tass basmati riisi
3 tassi hakitud erinevaid köögivilju
¼ tass peeneks hakitud ingverit
2 küünt peenestatud küüslauku
2 väikest sibulat, tükeldatud
½ tassi gheed(selitatud või)
1 ½ tl purustatud joogi tee vürtse*
1 spl kurkumi
¼ tl oreganot(pune)
½ tl vürtsköömenit(cumini)
¼ tl musta peent pipart
1 tl garam masalat(maitseainete segu)
1 tass kodus valmistarud jogurtit
¼ tass garbanzo jahu(kikerhernejahu)

*Joogi tee vürtsid:
2 lõiku värsket ingverijuurt (tugevdab närvisüsteemi, annab aroomi, hea külmetuse korral)
3 nelki (koos vartega) (närvisüsteemile hea)
4 rohelise kardemoni kauna, purustatud (käärsoolele hea)
4 musta pipra tera (verepuhastaja)
pool kaneelipulka (hea luudele)

Loputa riis ja siis lisa 3 tassi vett ja aja vesi keema. Keeda tasasel tulel umbes 45 min. Auruta hakitud köögiviljad, kuni nad on poolpehmed. Sega jogurt ja garbanzo jahu 1 tassi veega kuni segu on sile. Prae vürtse ghees kuldpruuni värvuseni Lisa peenestatud sibul, küüslauk ja ingver. Keeda aeglaselt kuni sibulad on peaaegu laiali lagunemas. Sega jogurti-jahu seguga. Keeda tasasel tulel kuni kaste pakseneb. Serveeri riisi ja aurutatud köögiviljadega.

Seesami-ingveri piim
Kreemjas ja stimuleeriv jook on närvisüsteemi toitev ja ergutav ja hea ka meeste suguorganitele.
2 portsjonit

¼ tassi seesami seemneid
2 spl jämedalt peenestatud ingverijuurt (väga värske)
340 gr. Piima
2 tl mett

Mikserda kõrgel kiirusel ühtlaseks ja vahuseks.

Friteeritud baklazaan
Annab naistele elujõudu. On maitsev toit j abistab menstruaalvaevuste korral
4 – 6 portsjonit

1 baklazaan
2 tassi jahu või riivsaia
1 teelusikatäis oregano seemneid
1 supilusikatäis (20 ml) köömneid
1 teelusikatäis kardemoni seemneid
½ teelusikatäit kaneeli
2 teelusikatäit kurkumi
2 teelusikatäit soola
1 teelusikatäit musta pipart
½ teelusikatäit loorberilehte
½ tassi (125 ml) piima
¾ tassi (185 ml) sibulamahla või püreed
1/3 tassi (80 ml) vett
¼ tassi (60 ml) mett

Tükelda köögivili 1 cm paksusteks tükkideks ja pane kõrvale. Sega seemned ja vürtsid jahuga. Lisa sibula mahl ja piim ja sega pehmeks tainaks. Sega kahvliga kuni seal ei ole enam klompe. Kasta köögivilja tükid sinna sisse ja prae, kas ghees või taimerasvas kuldpruuniks. Pane paberkäterätikusse nõrguma. Serveeri koos ketšupi või magusa puuvilja marinaadiga.

Basmati riisi supp
Aitab kaasa urineerimisele, hea abivahend nõrga urinaartrakti puhul (eriti lastele)
4 portsjonit

1 tass basmati riisi
4 tassi juurvilja puljongit
1 spl mett
1 spl riisi klii siirupit

Pane riis ja puljong potti ja aja keema. Puljong ilma vürtside ja soolata. Kata kaanega ja keeda madalal tulel 30 min. Lisa mesi ja siirup. Sega hästi.

Mustad või aedoad
Mustad oad on head suguorganitele ja suurendavad naise tundlikkust.
4 portsjonit

¼ tassi (100g) musti ube, üleöö leotatud
1 spl vürtsköömneid (juustuköömned)
1spl kuivatatud tilli või 3 spl värsket tilli
1 spl koriandripulbrit
2 – 3 keskmist sibulat, lõigutud
2 -3 punast peeti, lõigutud
1 – 2 suurt porgandit, tükeldatud
3-4 loorberi lehte
1 küüs peenestatud küüslauku
Cayenne, musta pipart
Tamarini pastat kõrvale maitseks

Katteks: kodujuust, kodusvalmistatud jogurt, parmesaani juust, mungoa võrsed.

Serveeri riisiga, või kitšheriga

Kalla leotusvesi ära, pane oad potti puhtasse vette, lisa sibulad ja vürtsid ja keeda.
Lisa peet ja porgand hiljem ja keeda poolpehmeks. Kata kodujuustuga, jogurti, riivitud parmesaani juustuga ja värskeid mungoa võrseid.

KITŠHER
Hea ja maitsev, kergesti seeduv, täielikult tasakaalustatud ja proteiinirikas toit, mis sobib igal aastaajal, eriti hea aga talvel.
8-10 portsjonit
valmistamise aeg 1,5 tundi
2 liitrit vett
½ klaasi mungube (jahutavad neere)
½ klaasi bašmati (jasmiini) riisi
¼ klaasi peenekshakitud ingverijuurt (neerutoonik)
1 suur sibul, peeneks hakitud
3-4 küüslauguküünt, peeneks hakitud
3 klaasi hakitud köögivilju (varsseller, juurpetersell, baklazan,pastinaak, porgand)
2 supilusikatäit gheed või oliivõli
¾ teelusikatäit kurkumi (hea liigestele ja sidemetele)
¼ teelusikatäit tšillipipart ( ettevaatust, kui ei ole harjunud!)
¼ teelusikatäit musta peenpipart
½ teelusikatäit koriandripulbrit (tasakaalustab viis elementi)
½ teelusikatäit Garam Masala segu
½ teelusikatäit juustuköömne pulbrit (cumini)
¼ teelusikatäit peenestatud kardemoni ( neerutoonik)
Soovi korral võib lisada ½ sidrunit koos koorega

Leota oad ja riis 15 minutit, loputa mitu korda. Pane vesi potti ja oad keema. Kui mungoad hakkavad veidi lõhkema, lisa riis ja keeda vaiksel tulel edasi, sega vahetevahel. 10 minuti pärast lisa köögiviljad ja keeda vaiksel tulel edasi
Kuumuta ghee või õli pannil, lisa sibul, küüslauk ja ingver ning prae nad klaasjaks, siis lisa vürtsid ja veidi vett, lase podiseda 5 minutit ja lisa pannil olev riisile ja mungubadele ja jäta vaiksele tulele podisema, kuni kõik ilusti pehme.
Raputa peale maitserohelist
Soola ja sojakastet lisab igaüks oma soovi kohaselt.

Serveerida keedetud porgandite, ja punase peediga, lehtsalatiga ja kuuma kastmega
(Solistic Hot Cauce). Soovi korral koos maitsestamata jogurtiga.

PÖÖRIPÄEVA SUPP 10 PORTSJONIT

3 liitrit vett
4 -6 suurt kartulit, tükeldatud
4 -6 sellerivart. tükeldatud
4 keskmist sibulat, tükeldatud
½ tassi õli või 4upilusikat gheed
2 teelusikatäit kurkumi
2 teelusikatäit koriandripulbrit
2 teelusikatäit juustuköömne pulbrit
½ teelusikatäit tšillipulbrit ( maitse järgi, võib ka vähem panna)
2 teelusikatäit peenestatud ingverit
4 teelusikatäit peenestatud küüslauku
Pane kartulid poti põhja, lisa vesi (2,5 liitrit) ja sool, lase keema minna.
Pane ghee või õli pannile, lisa sinna maitseained, sibul ja seller, pruunista veidi ja lisa supile. Keeda kuni kõik on pehme. Enne serveerimist lisa peenestatud küüslauk.
Serveeri koos mustade oliividega ja musta rõikaga

Lihtne india riis
4 – 3 portsjont
Valmistusaeg 20 min basmati riisiga

1 tass riisi
1 tl päevalilleõli
0,5 tl sinepiseemneid
0,5 tl vürtsköömneid (juustuköömen)
3,5 tassi vett
1 tl meresoola
1/4 tl värskelt jahvatatud musta pipart

Kuumuta keskmise suurusega potis õli ning lisa sinep ja vürtsköömeni seemned. Kui sinepiseemned hakkavad praksuma, lisa vesi, riis ja sool. Lase keema tõusta. Pane kaas peale ja keeda madalal kuumusel riisi 15 min Basmati riisi puhul. Lisa musta pipart, sega hoolikalt ja serveeri.

Kuumust jahutav* müsli
(magusa maitsega, mis pehmendab ja niisutab keharakke)
*Sobib inimesele, kes on kuum ja vajab jahutamist,
(jalad, käed soojad, selg ja kukal tihti niisked..)
mis on põhjustatud lisaks kuumadele neerudele ka vedeliku puudusest maksas ja sapipõies, kõrvade tinnistus kõrgetel toonidel
vähemalt 10 portsjonit
valmistusaeg 30 minutit
säilib toatemperatuuril 1-2 nädalat

komponendid:
ghee
seesami seemned (vitamiinid E,B –eriti B12, Ca)
linaseemned (soodustavad seedimist)
vaniljesuhkur
jahvatatud kardemon 1 teelusikatäis ( väga kuumal inimesel soovitav ära jätta)(neerutoonik)
ingveripulber 1 teelusikatäis ( väga kuumal inimesel soovitav ära jätta) (neerutoonik)
nisuhelbed (jahutavad neere)
1. datlid (head neerudele ja põiele), tükeldatud
2. mandlilaastud ( tugevdavad Ojas’t)
3. rosinad ( tugevdavad südant)
mesi (maitseks, võib mitte lisada)
valmistamine:
sulata ghee pannil, lisa seesamiseemned, linaseemned ning maitseained ja siis helbed. rösti pidevalt segades 5 – 10 minutit. Lisa teised komponendid 1 -3 ( omal valikul), sega läbi ja jahuta 40 kraadini, siis lisa mesi. Jahuta
serveerimine:
koos külma piimaga või ilma lisanditeta, lihtsalt mõnusa vahepala või toidukorrana