Toidu valiku alused

Toiduvaliku alused
Hea tervise tagatis on toidu teadlik valik valik, mis :

• tõstab vitaalsust
• suurendab toidust saadava praana kogust ja kvaliteeti
• ei tekita toksiine või tekitab neid vähe
• ergutab väljutusorganite tegevust ja hoiab veresuhkru tasakaalus.

Rervistav toiduvalik on:
1. tasakaalustatud: kombinatsioon puuviljadest, pähklitest, köögiviljadest, teraviljadest, läätsedest ja piimatoodetest,
2. toitaineterikas: rikas proteiinidest, vitamiinidest ja mineraalidest
3. kergesti ja kiiresti seeduv: on seeditav 24 tunni jooksul. Toidus ei tohi olla liha, kala, kanaliha ega mune.
4. Teadlik kasutamise eesmärk on:
• toita ja puhastada keha
• stabiliseerida meelt.

Seedimine – seedetuli Agni, jääkaine Ama ja täielikult omastatud toit Ojas

Füsioloogiliselt tasakaalustatud seedimine on tervise alustala
• sest kõik uued keharakud moodustuvad verre imendinud toitainetest. Esimene haigus maailmas oli seedehäire. Kui keha kõiki toitaineid ei omasta, on haigus juba alanud.

Toitumine on üks neljast viisist (une, hingamise, meditatsiooni kõrval), kuidas inimene saab lisaks sünnipärasele praanakogusele uut praanat.

Ajurveeda kohaselt on on väga oluline õige seedimiskiirus ehk seedetuli Agni
toidu seedimine edeneb hästi, vajalikud toiduained jõuavad iga rakuni ja jääkained põlevad ilma toksilisi aineid jätmata. Toidu täielikul äraseedimisel toodab keha nn õnneollust Ojast. (selgroo vedelik). Vastupidisel juhul tekivad seedehäired. Jääkaine Ama* (*Amast tuleb täpsemalt juttu allpool) blokeerib keha kanalid ja on mitmete tervisekorratuse põhjustaja nagu kõrge kolesteroolitase, kaalutõus, krooniline väsimus, hommikune paistes nägu ja seletamatud seljavalud, rääkimata muudest tõsistest haigustest.
Tasakaalus keha muudab vaimu selgeks, erksaks, tundlikuks ja õnnelikuks. Seedetuld tuleb alal hoida ja teda mitte kustuda lasta. Piisavalt tugev seedetuli suudab Ama ka ise ära põletada. On ka vastupidine oht, kui Agni põleb liiga ägeda leegiga. Sellisel juhul pole võimalik söödud toitaineid kehal omastada, sest nad põlevad ära.
Agni järgib päevatsüklit. kui Agni rütmi on rikutud, kannatab seedimine. Agni korratusest annavad märku:
1. kõrvetised
2. kõhu korisemine
3. närviline seedimine
4. isutus
5. kõhukinnisus ja lahtisus
6. huvipuudus toidu vastu, millest on tingitud üle või alakaalulisus

3 Doshat – 5 elemendi kombinatsioonidest tekkinud energiad
Inimese meeles ja kehas toimetavad ringi 5 elemendi kombinatsioonidest tekkinud 3 energiat ehk doshat:
1. Vatta
2. Pitta
3. Kapha
Igal doshal on veel 5 alamdoshat. Igal doshal on kehas oma põhiülesanne ja lisaks rakutasandile asupaik ka kindlas kehapiirkonnas.
Doshade asukoht inimkehas:
Vattal jämesool (käärsool, umbsool, pärasool)
Pittal peensool (kaksteistsõrmiksool, tühisool, niudesool)
Kaphal rindkeres.

• Tasakaalutuse puhul lahkub Dosha oma õigest asukohast, kohtudes halvasti seedunud toidust tekkinud jääkaine Ama’ga ning kleepub tema külge ning selles kohas tekibki haigus.

Toiduainete omadused – elemendi omadused ehk gunad

Elemendi energial on kolm omadust Sattavalik, Radžaslik ja Tamaslik. Samad omadused väljenduvad ka toidus.

Sattvalikud toiduained
Ajurveedas hinnatakse väga nn Sattvalikke toiduaineid, mis loovad positiivse ja tasakaaluka meeleolu ning annavad kehale energiat seda koormamata, loovad Ojast. Kogu inimese olemus saadab välja häid vibratsioone, sest ta loob ja tunneb rahulolu, mitte valu. Seega on toidu abil võimalus vähendada masendust, ängi ja muid vaimseid häireid. Nende toitude mõju väljendub terves ja jumekas nahas, säravates silmades ning vaimu, hinge ja keha tasakaalus.
Sellised on kodukandist pärit puuviljad, kergesti seeduvad värsked köögiviljad, värske piim ja või, oad, teraviljad, pähklid, allikavesi, ürdid, mesi, vürtsid õiges kombinatsioonis teiste toitudega, värskelt valmistatud söök ja mõõdukad kogused.
Radžaslikud toiduained
Kibedad, hapud, soolased, teravad, kuumad ja kuivad nn Radžas omadustega toidud tõstavad organismi talituse kiirust ja erutust. Vürtside kasutamine muudab toidu paremini seeduvaks ja toob kehasse energiat, luues vaimsel tasandil kirge ja toimekust, aga ka rahutust või viha.
Tamaslikud toiduained
Toidud, mida peaks vältima on nn Tamaslikud toiduained – omavahel sobimatute toiduainete kombinatsioonid, eelmisest söögikorrast ülejäänud toit, alkohol, liha, konserveeritud, külmutatud, fermenteeritud ja rafineeritud toidud ja suured kogused. Nende seedimisele kulub palju energiat ja nad põhjustavad õnnetunde asemel uimasust, kahtlusi ja pessimismi ning tekitavad kehas jääkainet Amat ega tekita Ojast.
Ojast ei tekita: linnuliha, liha, kala, raskesti seeditav ja õline toit, juust, munad, eelmisest söögikorrast ülejäänud toit, liiga hapu ja soolase maitsega toit, ülesöömine.

Maitsed (Rasad)
Iga elemendi omadusi kannab kindel maitse ja kolm doshat vajavad maitset selleks, et omandada toidus olev elemendi energia.
Ajurveeda tunneb kuus põhimaitset: magus, hapu, soolane, mõru, terav, kootav. Kui need maitsed esinevad kõik meie igapäevases toidus, saame ära hoida paljusid haiguseid. Kui kõik 6 maitset on omavahel tasakaalus, on toit Sattvalik.

• Kui ollakse tüdinenud oma tavalisest toidust või tekib isu ebatervisliku toidu järele, tähendab see, et ei saada piisavalt kõiki kuut maitset. Toitumuslik tasakaalutus võib viia erinevate sõltuvusteni. Meel ja keha tunnevad rahuldamatust ja inimene ei tea, mis tal puudu on. Kui jätta see seisund tähelepanuta, on tagajärjeks sõltuvus kas tubaka, alkoholi, narkootikumide, seksi, poodlemise või teravate elamuste järele.

Kuus maitset
1. magus (näiteks: suhkur, glükoos, piim, koor, või, riis, sai, mesi)
2. hapu (näiteks: jogurt, sidrun, hapukapsas, tomat, viinamarjad, ploomid, juust, äädikas)
3. soolane (näiteks: kivisool, meresool)
4. kibe ehk mõru (näiteks: roheliste lehtedega köögiviljad, kurkum, põld-lambalääts)
5. terav (näiteks: ingver, tšilli, punane pipar, redis, sinep)
6. kootav (näiteks: oad, läätsed, mineraalvesi, õunad, pirnid, arooniad, kapsas, kartul)

Lisaks annavad maitsed veel järelmaiste. Näiteks magus ja soolane on järelmaitsena magus

Toiduainete termilised omadused
Termiliste omaduste järgi jaotatakse 6 maitset „kuumadeks“ ja „külmadeks“ maitseteks.

• KUUM terav, hapu
• KÜLM magus, mõru, kootav ja kibe

Kas kuumutada või jahutada on väga oluline seedetule Agni toimimiseks, sest võime teda hoida optimaalsel tasemel, üle õhutada või hoopis kustutada.

Lisaks jaotatakse termilised omadused veel viieks, vastavalt oma ülesandele organismis
• KÜLM: vähendab kuumust (suurendab päikeseenergia ligipääsu)
• VÄRSKENDAV: ehitab verd ja vedelikke
• NEUTRAALNE: ehitab praanat
• SOE: tõstab keha temperatuuri
• KUUM: vähendab külm

Seega ei tähenda, et hapu maitse on alati kuum, mõne hapu taime puhul võib olla tegu külmaga. Näiteks hapu tomat vähendab kuumust, on külm. Tuleb lähtuda Ajurveeda liigitusest.

Toiduainete värv
Taime liigitatakse elemendi alla ka tema värvi järgi. Näiteks kurk on värvi järgi eetri ja maitse järgi maa elemendi alla kuuluv.

Ajurveeda toitumise nõuanded
Inimene on see, mida ta sööb.

“Toit mõjutab otseselt teadvust ja tundeid, tekitades omadustele vastavalt, kas tasakaalukust, erksust, viha või uimasust.
Maitsev toit teeb õnnelikuks, kuid ka teised meeled peavad saatma õnnelikuks tegevaid signaale. Siin ilmnebki keha ja meele vaheline seos. Ei piisa vaid maitsvast toidust, vaja on kõiki meeli rahuldavaid komponente – rahu, korrapärasust, lõhnu, värve.”

Ajurveedas on keha intelligentsusele tuginedes sõnastatud keha ja vaimu rõõmustava toitumise nõuanded.
Põhimõteteks on toidu kerge seeditavus, toitumise mõõdukus ja korrapärasus ning meeltega arvestamine. Ajurveeda ei pea ühtegi toitu heaks ega halvaks, iga asi on hea või halb sõltuvalt inimese meele- ja kehatüübist.
1. Toidus peab olema 6 erinevat maitset. Maitse väljendab looduse ja inimkeha aluseks oleva viie algelemendi omadusi ja seda vajavad toidu täielikuks omastamiseks 3 doshat.
2. Keedetud toidud seeduvad kergemini. Ajurveeda põhimõtte järgi on kõige parem kergesti seeduv toit. Seetõttu on hästi keedetud, küpsetatud või hautatud toidul eelis toortoidu ees, kuumal toidul külma ees, värsket sööki tuleks eelistada soojendatule.
3. Võta paar lonksu sooja vett koos toiduga. Söögi kõrvale rüübatav soe või vähemalt toatemepratuuriga vesi hõlbustab seedimist. Soe keedetud vesi oli ka maailma esimene ravim seedehäire puhul.
4. Ära joo tund aega enne ja pool tundi peale sööki. Vedelik vaigistab seedetule ehk aeglustab seedimist.
5. Valmista sooja toitu ilma meeta. Üle 40 kraadi kuumutatud mesi põhjustab toksiine ja jääkaine ama tekkimise.
6. Joo piima eraldi, mitte koos toiduga va magusa kõrvale. Piim sobib kokku ainult magusa maitsega. Joo piima magustoitude, mee, nisu- ja riisitoitude kõrvale. Ajurveedas loetakse piima täiuslikuks toiduaineks, mis sisaldab kõiki kuut maitset. Kui juua piima teiste maitsete kõrvale, tekitab see jääkaineid ja madalat energiataset.
7. Kui võimalik, söö alati värskelt valmistatud toitu. Eluenergia säilub valmis tehtud toidus 6 tundi. Kauem seisnud toidust keha enam kehalise õnne vastet ojast ei valmista.
8. Väldi jääkülmi toite ja jooke. Sellised toidud kustutavad seedetule ja jahutavad seedesüsteemi maha. Välja lülitub seedimist hõlbustavate ensüümide tootmine, mis töötab kõige paremini keha normaaltemperatuuril. Võta arvesse ka aastaaegu ning väldi selliseid jooke ja toite eriti talvel.
9. Väldi musta teed, kohvi, alkoholi, liigset soola, saiatooteid ja valget suhkrut. Need toiduained tekitavad sõltuvust, radžaslikku (vihast) või tamaslikku (uimast) seisundit, ning lükkavad seedetule rütmist välja.
10. Mälu toit enne neelamist korralikult läbi. Toidu seedimine algab juba suus – korralik läbimälumine aitab aktiviseerida seedimist soodustavaid ensüüme.
11. Söö magustoitu sooja toidu vahele. Et magus maitse on jahutav, siis viib see seedetule alla, seepärast on magustoitu parem süüa sooja toidu vahele.
12. Söö nii palju, kui mahub sinu kausiks kokku pandud peopesadesse. Kausiks kokku pandud peopeasd näitavad mao suurust ja sellest rohkem on juba ülesöömine, mis teeb uimaseks. Seedimise soodustamiseks on hea jätta kolmandik kuni neljandik maost tühjaks. Seedetrakt töötleb väiksemaid portsjoneid kergemini ning peale väiksemaid koguseid oled elavam ja energilisem
13. Pärast sööki istu paar minutit vaikselt. Pärast sööki natuke aega veel laua taga istudes aitate kehal üle minna seedimise rütmi.
14. Söö iga päeval ühel ja samal ajal. Samal ajal söömine tagab seederütmi. Kui süüa sobivat ja kõiki kuut maitset sisaldavat toitu iga päev samal ajal ja magada piisavalt, siis keha ja meel tegutsevad kooskõlas. Kui keha harjub söögiaegade regulaarsusega, on seedemahlad valmis tööks juba enne sööki ning aitavad tõhusamalt seedida. Kui toit seedub täiuslikult, siis suudab keha taastada kudesid ja asendada kulunud rakke. Kui amat kehasse ei teki, on energiatase kõrge – ei ole lõunajärgset väsimust ega hommikust uimasust.
15. Oota järgmist söögikorda 2 – 4 tundi (seda kerge eine puhul, tugevama puhul 4- 6). Eelmine annus toitu peab olema seeditud, kui kehale uut pakute. Uue portsjoni liiga varajane lisamine põhjustab käärinud ja haput amat.
16. Söö põhitoidukord lõuna ajal, kella 12 ja 14 vahel. Looduse poolt on näljatunne sel ajal tipus ja seedetuli põleb kõige tugevama leegiga, pärast seda hakkab seedetuli nõrgenema. 12 ja 14 vahel on parim aeg meeldivas keskkonnas rahulikult istudes sooja toitu süüa.
17. Ära jätke toidukordi vahele. Seedetuli tahab päevas kolm korda tegutseda, vastasel juhul läheb see rütmist välja.
18. Ära sööge toidukordade vahepeal. Kui teil ei ole kavatsust korralikult süüa, ärge ergutage söögiisu, sest seedetuli tahab alustatut lõpuni viia. Tühi ergutamine viib seedetule rütmist välja.
19. Ära sööge tugevalt pärast kella kaheksat õhtul.. Selleks kellaajaks on seedetuli juba väga nõrk ega jaksa seedida.Toit jääb makku ootele, tekitades kehasse amat. Süüa võib midagi kerget, mis kindlasti seedub enne magamaheitmist. Näiteks juua sooja piima.
20. Söö rahulikus õhkkonnas. Toit seedub täielikult ja energiat andvalt just rahulikus õhkkonnas. Istu vaikselt ja keskenduge toidu värvidele, lõhnadele ja maitsetele. Väldi telerit, raadiot ja telefonikõnesid. Rahutu atmosfäär ei lase seedesüsteemil ja närvidel korralikult keskenduda ja tagajärjeks on jällegi ama, mis põhjustab laiskuse ja uimasuse.
21. Naudi seda, mida sööd. Jäta mured ja muud segajad toidulauast eemale. Naudingut aitab suurendada, kui hingata enne söömaasumist paar korda sügavalt sisse ja välja ning tänada toidu eest. Paljudes kultuurides lausutakse juba enne sööma asumist toitu austav palve. Kõik see aitab luua kirgast, puhast, elavat tunnet, mis on abiks toidu seedimisel ja energia saamisel.
22. Alati istu süües või juues. Seistes või liikudes söömine ei lase toidul korralikult seeduda ega anna piisavalt energiat, pigem tekitab kehasse väsimust ja tülpimust põhjustava ama.
23. Valmista toitu armastuse ja hoolega. Juba vanades ajurveeda tekstides on öeldud, et koka tunnete vibratsioonid mõjutavad toidu kvaliteeti. Kõik tunded ja emotsioonid, mida kogetakse toiduvalmistamise ajal, kanduvad üle toitu ja sealt edasi ka sööjatele. Seetõttu on tähtis valmistada toidud oma perele ise, et anda edasi oma armastust ja hoolitsust. Tee ka kõige pisemast toiduvalmistamisest enda jaoks oluline sündmus ja ole heas tujus.
24. Serveeri toit kaunilt. Oluline on süüa vaikses, nägusas ja puhtas keskkonnas, sest seedetrakt mitte ainult ei varusta keha vajalike ainetega, vaid reageerib ka emotsioonidele.

Jääkainete liigid, kogunemine ja puhastus

Ajurveeda kirjeldab kolme liiki jääkaineid ehk toksiine:
1. ama
2. Amavišha
3. garavišha

1. AMA
Kõige üldisem liik on Ama, mittetäieliku seedimise saadus, kleepuv toksiline aine, mis ummistab kanalid, mida mööda toitained jõuavad rakkudesse ja jääkained kehast välja.
• Ama koguneb seedetrakti kui seedimine on kas liiga nõrk või ülekoormatud valest toidust.
2. AMAVISHA
Kui Ama ei vabane kehast ja jätkab kuhjumist, siis võib ta lahkuda seedetraktist ja hakata ringlema kogu kehas nagu tasakaalutu doshagi. Jäädes mingisse paika pidama, häirib ta tugevasti doshasid või alamdoshasid, põhjustades selles keha piirkonnas tasakaalutuse. Kui põhjustega ei tegeleta ja Ama jätkab selles kohas püsimist, siis muutub ta reaktiivseks ja seguneb alamdoshadega – nagu keha kudede või jääkainetega nagu uriin.
• Kui Ama muutub meie füsioloogia osaks, saab Amast Amavisha, veelgi toksilisema Ama tüüp.
(Näited: kui ama seab end sisse rinnas, siis subdosha Shleshaka Kapha häirub ja kui Shleshaka Kapha seguneb Amaga siis tekib Amavisha liik nimega Shleshma. Shleshma on paks, kollane toksiin ja kui ta on end sisse seadnud kopsudes siis tekib sobiv pinnas bronhiaalsteks infekstioonideks. Kui Amavisha seguneb vereplasmaga siis tekivad erinevad nahahaigused; psoriaas, ekseem, raskekujuline akne)
Amavisha võib seguneda viie kehakoega (Dhatu) ja seistme kehajäägiga (Mala), luues vastavaid sümptomeid. Kui seda ei korrastata võivad tekkida sellised haigused nagu maksa väärtalitlus või hüperaktiivne maks. Sõltuvalt sellest kus Amavisha paikneb, loob ta vaimse, emotsionaalse või füüsilise efekti. Võib öelda, et Ama põhjustatud sümptomid on üldised, aga Amavisha põhjustatud sümptomid on spetsiifilisemad ja karmimad.
3. GARAVISHA
Kolmas liik toksiine on keskkonnast tulenevad toksiinid.
Nad tulevad väljastpoolt keha ja sisaldavad pestitsiide, säilitusaineid, geneetiliselt muundatud toitu. Siia kuulub ka halvaksläinud toit. Garavisha hulka kuuluvad veel arseen, plii, asbest, valgendid, majapidamiskeemia, õhu ja vee saastumiset tulenevad mürgid, kemikaalid ja sünteetika riietest, ergutid. Koriandrilehed on parim looduslik vahend garavisha toksiinidest vabanemiesks.
Kõik kolm mürgi liiki nõrgestavad immuunsüsteemi.
Kas kehas on mürke, oskab öelda Ajurveeda arst, pulsidiagnostika abil, kuulates Vigyan nadit. Pulss on siis väga aeglane ja loid . Siin ei tohi segi ajad näiteks Kapha tüüpi inimeste pulsiga. Arst oskab ka vaadata, kuhu mürgid kehas on kogunenud ja selliseid uuringuid tuleks teha korra igal aasta-ajal. Ravi on erinev sõltudes toksiini tüübist ja asukohast. Kuid ilma arstita saame informatsiooni, et Ama on kehasse kogunenud.

Jääkainetest põhjustatud tervisehäirete ja enesetunde sümptomid

Amast põhjustatud terviseprobleemid
• kehas on raske ja laiskuse tunne, peale söömist uimasus ja unisus
• liigesed on kanged, eriti hommikuti: „ ei saa kuidagi käima!”, liigesevalud, eriti õhtuti
• ebameeldiv maitse suus, keel on hommikuti katuga koos
• koltunud nahk ja tuhmid silmad
• halvad ning vänged kehalõhnad (higi, uriin, fekaalid, hingeõhk)
• kõhulahtisus, kõhukinnisus
• kurbus, tuimus
• alanenud immuunsus ja sagedased külmetused
Sümptomid tekivad, kuna Ama ummistab kehas energiakanalid, takistades:
1. toitainete liikumist rakku, organitesse ja ajju
2. jääkainete eemaldamist rakkudest ja kudedest välja, põhjustades toksiinide kuhjumise.

Garavišha’st (KESKKONNA TOKSIINID)põhjustatud terviseprobleemid
Keskkonna toksiinide tunnused kehas sõltuvad toksiini tüübist:
• Maitsetundetus
• peapööritus,
• nahakahjustused
• palavik
• südame pekslemine
• tumedad plekid nahal
• väsimus ja raskus kehas
täpsema diagnoosi ja põhjuse selgitamiseks on vajalik teha vereanalüüs. Keskkonna toksiinid mõjutavad silmapilkselt Pitta doshat.

Parim aeg keha puhastuseks ja nõuanded
Talve ja kevade vaheline üleminekuaeg on parim koduseks puhastusprogrammiks, mis võimaldab kehal vabaneda talvel kogunenud mürkidest.
• Täielik puhastusprogramm sisaldab 15 päevast ettevalmistust ja 45 päeva tegelikku puhastust. Eriti tuleb tähelepanu pöörata toiduvalikule ehk dieedile, et mitte seedesüsteemi koormata ja võimaldada puhastusel toimuda kergelt ja täielikult. Ei soovitata ainult mahladieete, sest siis muutub seedetuli Agni tasakaalutuks.
Reeglid:
• väldi Amat tekitavaid toite
• söö Amat vähendavaid toite
• joo palju sooja vett
• toitu vastavalt oma kehatüübile või tasakaalutusele
• Lisaks jälgi Ajurveeda toitumise nõuandeid, et Ama taasteket vältida.

Väldi Amat tekitavaid toite
Puhastutakse selleks, et saada Ama kehast välja ja hoiduda eemale Amat tekitavatest toitudest. Seega kõik Tamas’like omadustega toidud:
vanaks läinud (valmistamisest rohkem kui 6 tundi möödunud)
surnud toidud – tugevasti töödeldud ja pakendatud, konserveeritud, külmutatud ja külmad toidud ning joogid, mida kehal on raske seedida.
Mitteorgaanilised, geneetiliselt muundatud, keemiliste väetistega kasvatud ja säilitusainetega toidud toovad samuti mürke kehasse ja segavad seedesüsteemi loomulikku intelligentsi.
Väldi raskestiseeditavaid piimasaadusi nagu kõvad juustud või jogurt, toite, mis on praetud või õlised, igasugust toortoitu, rammusaid magustoite, toite ning toite, milles on rafineeritud suhkur ja mesi. Väldi pärmitaigna küpsetisi, kuivikleibu ja fermenteeritud toite nagu ketšup, sinep. Jogurt on ainuke fermenteeritud toit, mida peetakse Sattvalikuks. Jogurtit ei soovitata segada piima ja võiga.

Söö Amat vähendavaid toite
Kui inimesel on lihtne Ama, on üldiselt võimalik eemalda see kehast kas ergutades või tasakaalustades seedetuld. Kõige tähtsam on alustada Amat vähendavat dieeti. See on lihtne dieet, mis koosneb soojadest, värskelt valmistatud täistoitudest, mis on kerged, kergesti seeduvad ja sobivad inimese kehatüübiga ja aastaajaga.
Eelista taimetoite, mis on kerged, soojad, keedetud ja kergesti seeditavad. Värskelt valmistatud nn India leivad, lameleivad: naan, puri, värskelt valmistatud kerged supid, dhalid, keedetud orgaanilised köögiviljad vürtsidega ja värskelt valmistatud täisteraviljatoidud.
Mõned puuviljad, köögiviljad ja ürdid on eriti kasulikud just puhastuse ajal. Neid on soovitav süüa päevas 1-2 toidukorra ajal nii ettevalmistuse kui puhastuse ajal.
Puuviljad: söö keedetud musti ploome ja viigimarju hommikusöögi ajal koos stoovitud (hautatud) õuna või pirniga. Üldiselt kõik magusad puuviljad on suurepärased puhastajad.
Köögiviljad: söö palju keedetud rohelehelisi köögivilju, peenesta roheline ja keeda koos puhastavate vürtsidega. Brüsseli kapsas ja lehtkapsas on ka väga head. Juurviljad on üldse loomulikud looduslikud puhastajad. Juurvilju ei pea tegema kui eraldi toitu, lisa neid teraviljatoitudesse, täida nendega küpsetisi, lisa neid hautistesse ja suppidesse.
Teraviljad: kerged kuid toitainete rikkad täisteraviljad nagu spelta, kuskus, oder, rukis, hirss ja riis. Teraviljad seovad mürke, mida keha saab eemaldada. Inimene, kes ei tee piisavalt harjutusi, peab sööma rohkem teravilja, nii et toidust tekkinud varud, mis on muutunud toksiinideks, saaks eemaldada. Teravilja toit täidab kõhu pikaks ajaks. Et püsida terve peaks teravili moodustama 70% toidust.
Kaunviljad: Mungoa supp ja dhal rahustavad kõiki kolme doshat ja on kerged seeduma. Soovitatakse ka läätsesuppi.
Vürtsid: juurviljad ja täisteraviljad peaks olema valmistud maitsvate vürtsidega mis sobivad sinu kehatüübi ja aastaajaga. Või valmista ise mürke-eemaldava vürtsisegu, mis sisaldab kurkumi, koriandrit ja apteegitilli. Kurkum on suurepärane vahend, et saada lahti kõikidest jääkaine tüüpidest, aga teda tuleb alati segada teiste vürtsidega. Vürtsid: ingver, koriander, apteegitill, lambalääts aitavad avada keha kanaleid ja toetavad mürkide väljauhtumist läbi naha, urinaartrakti, käärsoole ja maksa. Lisa vürtse suppidele ja dhalile keetmise ajal või kuumuta vürtse ghees ja lisa toitudele valmistamisprotsessi lõpul.
Mürke-eemaldav vürtsisegu
1 osa kurkummi
2 osa vürtsköömenit
3 osa koriandrit
4 osa apteegitilli
Sega need vürtsid omavahel ja pane suletud nõusse. Toitu valmistades, pane natuke gheed pannile ja aja keskmiselt kuumaks. Lisa 1 tl vürtsisegu toiduportsjoni kohta Prae vürtse kuni aroom eraldub (olge ettevatliku, et ei kõrvetaks põhja). Lisa aurutatud köögiviljad, sega kergelt ja prae koos 1 min. Lisa soola ja musta pipart maitseks. Võid ka praadida vürtsisegu ghees ja tilgutada köögiviljadele ja teraviljadele.
Ama vastu aitavad eriti mõrud ja kibedad maitsed. Kui lisada iga päev toidule mõõdukalt must või cayenne pipart, kaneeli, nelki ja ingveri, siis aitab see vältida Ama moodustumist.
Piimatooted: Lassi (las-hee), mis on valmistatud värskest jogurtist koos 4 osa veega ja seedimist hõlbustavatest vürtsidest (sool, mesi) on väga hea võtta värskendajana peale lõunasööki (sisaldab atsidofiil baktereid).

Vali toit vastavalt oma kehatüübile või tasakaalutusele.
Ajurveedas soovitatakse kohaldada dieet vastavalt oma kehatüübile ja tasakaalutustele. See on eriti õige, kui puhastuda, et aidata reguleerida seedetuld

Joo rohkesti sooja vett terve päev
Soe vesi aitab uhtuda mürke kehast uriini. Et saada veest suuremat kasu, lisa mürke eemaldavaid vürtse.

Mürke eemaldav tee
Keeda 2,26 l vett hommikul
o Lisa 1/4 t. vürtsköömenit
o 1/2 t. koriandrit
o 1/2 t. apteegitilli vette ja lase haududa 10 min kaane all
o Kurna vürtsid välja ja pane termosesse
o Võtta päeva jooksul lonkse
o Tee igal hommikul uus tee
Peale 45 päevast puhastus võta paar päeva üleminekuperioodiks, kui järkjärgult hakkad sööma rammusamat toitu ja pöördud oma regulaarse toiduvaliku juurde tagasi.
Miks süüa?

Toit on looduse ehituskivid ja toit on ühtlasi ka energia, mis nii looduses kui inimeses kõikides liikumistes osaleb.

Seedeprotsess algab suust, kus toit peab sama hästi läbi näritud.
• See annab kehale märku enda valmis seadmiseks.
• Toit segatakse süljega, süljenäärmed sisaldavad amülaasi, mis laguneb tärklise molekuli väiksemateks suhkruteks.
• Sülje funktsioon on pehmendada toitu, et seda paremini neelata saaks ja toidu seedimise alustamine. Sülge produtseeritakse ööpäevas 1-1.8 liitrit.

Suust transporditakse toit läbi söögitoru makku, kus seda töödeldakse nii mehaaniliselt kui keemiliselt. Mao soolhape toimel tekib valke ja mineraale lagundav ensüüp pepsiin, ehk valke lagundatakse peamiselt maos. Mao happesust vähendab külm, stress, palavik, liiga kuum toit, ravimid jm. Mao maht erinevatl inimestel võib olla 1,5-4 liitri piires, ja magu produtseerib ööpäevas 2-3 liitrit maomahla. Toit jääb makku, kuni ta muutub poolvedelaks (45 min – 4 tundi).

Maole järgneb peesool, mis on seedekanali kõige pikem osa: keskmiselt 5 m. Poolvedelas olekus toit läbib peensoole 2-4 tunni jooksul. Siin toimubki toidu peamine seedimine ja toitainete imendumine lümfi ja verre. Peensoole esimene osa – umbes 25-30 cm pikkune –on kaksteistsõrmiksool ja tühisool. Peensoole seina katavad ringkurrud ja hatud, mille üldpind võrdub jalgpalliplatsiga. Ka peensoole limaskest sisaldab hulganisti näärmerakke, mis toodavad ensüüme ja lima sisaldavad soolenõret. Lisaks saab peensool sekreeti maksast, sapipõiest ja pankreasest. Peensoole töö on seedimine, imendumine ja seedimata materjali transportimine. Siin imenduvad mineraalid, vesilahustuvad vitamiinid, süsivesikud ja valgud. Raslahustuvate vitamiinide, rasvade, kolesterooli ja sapisoolade imendumina toimub peamiselt peensoole lõpuosas.

Kõhunääre paikneb mao taga ja eritab imendumiseks vajalikke ensüüme.

Jämesool on seedekanali lõpposa, mille pikkus on 1,5-2 m. Siin jõuavad lõpule seedeprotsessid, imendub vesi ja mineraalsoolad toimub väljaheite moodustamine. Jämesool jaguneb käär- ja pärasooleks. Jämesooles enam hatte ei ole, kuid on palju näärmeid, mis teevad väljaheide libedaks. Jämesool on sopiline, kuid sopid liiguvad vastavalt peristaltikale . Pärasool on 10-20 cm pikkune lõpposa mis avaneb pärakuga.

Maks ja sapp.

Maks on inimkeha keskne reaktsioonide koordineerija ja läbiviija. Maks on ka peamine vereloomeorgan. Põhiosa maksas filtreeritud verest põhineb portaalveenist, mis toob verd soolest. Maks suudab eemaldada laia valiku mikroorganisme, olgu need bakterid, seened või parasiidid.

Maks toodab sappi, mis on vajalik rasvade ja õlide ja rasvlahustavate vitamiinide imendumiseks. See eritatakse peensoolde või hoiustatakse sapipõies. Sapp pehmendab soolesisu, aitab väljaheitele vedeliku lisada. Ilma selleta on väljaheide kõva ja läbib soolt raskelt. Sarnaselt pankrease ensüümidele hoiab sapp soolestiku mikroobidest puhta. Jooge kuni 8 klaasi vett iga päev, et sapi veesisaldust säilitada.

Keha toodab 10 liitrit seedemahlu päevas, aga kuidas ta teab, mida toota? Süsivesikuterekast ja väikeses koguses või suurt kogust valgurikkast toitu süües toodetakse täiesiti erinevaid seedemahlu.
Maksas säilivad A, D, E, K, B12 vitamiine ning raud ja vask. Maksal on võtmeroll ainevahetusprotsessides. Maks neutraliseerib ja filtreerib nii organismis tekkinud kui ümbritsevas keskkonnas tulevad mürgised ühendid. Paljud keha läbivad mürgid on rasvlahustuvad, mistõttu on organismil raske neid väljutada. Rasvkoes võivad mürgid säilida aastaid, enne kui stress, füüsiline koormus või nälgimine nad sealt vabastab. Mürkide vabanemise ajal võib esineda peavalu, kõhuvalu, nõrkust, iiveldust või segasusseisundit.

Isegi orgaanilise toortoidu sööjad vajavad efektiivset detoksifikatsioonisüsteemi, kuna kõik toidud sisaldavad toksiine. Eriti oluline hästitöötav detoksifikatsiooni süsteem vajalik vähi ärahoidmiseks. Elustiili ja toitumise vead nõrgestavad detoksifikatsiooniprotsesse ja organid, milledesse jäävad mürgid, kannatavad.

Paramhansa Yogananda üheksapäevane organismipuhastav dieet.

See dieet noorendab keharakke ja äratab vaimu ja hinge varjatud energiat. Tulemuseks on keha noorendamine ja tervendamine, kaalukaotus 2-4 kg, naha, silmade, kopsude ja soolestiku tervendamine, rõõmutunde suurenemine, mõtteselgus ja meditatsioonide hingestatus.

9 ööpäeva jooksul kasuta iga päev ainult järgmisi toiduaineid:
• 1,5 greipi
• 1,5 sidrunit
• 5 apelsini
• 1 keedetud köögivili mahlaga (kogus pole piiratud)
• 1 toorsalat köögiviljadest
• 1 klaas värskeltpressitud apelsinimahla ( jood iga õhtu enne magamaminekut koos
• ½ tl sennaga suurendades kogust kuni 1 tl)
• 3 tassi elujooki

Elujook:
• 2 sellerivart
• 5 porgandit
• petersell
• 1/2 l naerist, spinatit või muud rohelist
• 1 liiter vett

Komponendid tükeldada või segada mikseris. Mitte lisada soole ega vürtse. Kasutada kas toorelt (toime võrdne porgandimahlaga) või keeta. Keedetult sobib organismi puhastamiseks.

Keetmiseks: miskeris purustatud seller ja porgand segada veega ja keeta 10 min, seejärel lisada roheline ja petersell ja keeta veel veidi.

• Hommikusöök: greip ja elujook
• Lõuna: salat ja elujook
• Õhtusöök: keedetud köögivili ja elujook
• Enne magamaminekut: apelsinimahl sennaga
• Apelsine võib süüa päeva jooksul
• Mediteerimine ja harjutused, soolavannid või muud veeprotseduurid paastu ajal näidustatud.

Paastust järgnevatel esimestel päevadel sööge kergeid toite.

Kuidas süüa ja mida süüa?

-Sinu silmad ja nina ütlevad, mis on hea.
-Korralik mälumine annab teistele organitele informatsiooni ja vajalikke seedemahlu eritatakse.
-Mida paremini mälud, seda paremini valmistatakse toit edasiseks seedimiseks.
-Seedetrakt mitte ainult ei seedi toitu, vaid ka „mõtleb ja tunneb“ ja funktsioneerib teise ajuna. Mõtlemine ja tundmine toimub läbi keemiliste vahendusainete neurotransmitterite. Sooletraktis on avastatud tohutu hulk neurotransmittereid ja hormonaalset aktiivsust.
-Sooletraktis on suurem hulk immuunrakke kui kusagil mujal kehas.
Õige toiduvalmistamine.

Valmiskeedetud toitu ei tohiks enam teist korda keeta või soojendada. Toit peab olema värske ja valmistatud täisväärtuslikest toiduainetest. Söök peab olema maitsekalt serveeritud ning rõõmuks silmale. Valmistage toitu armastusega ja vabas ning õnnelikus atmosfääris, sest õnnelik ja rahulolev kokk teeb ka söögid õnnelikuks ja rahulolevateks.